Франция – страната с безброй културни и кулинарни ценности и една от най-посещаваните от туристите, привлича множество чуждестранни студенти, които искат да продължат образованието си в престижни университети и да доусъвършенстват познанията си по френски език. Франция е на четвърто място по прием на международни студенти след САЩ, Обединеното кралство и Австралия. И на първо място в приема на чуждестранни студенти сред неанглоговорящите страни.

В страната има 73 държавни университета, повече от 200 училища по инженерство, 150 училища по бизнес и мениджмънт, 120 публични следдипломни училища по изкуства, 20 училища по архитектура и 3000 други специализирани институти и училища в специфични сектори като социалната работа, съюзни здравни професии, туризъм, спорт, мода и дизайн.

Висше образование във Франция може да се получи в един от следните три типа учебни заведения:

• Държавни университети и висши училища за инженерни науки, архитектура и изкуства;

• Специализирани висши училища и институти за туризъм, спорт, мода и медицина;

• Grandes Ecoles – френска система от специализирани, високо селективни университет.

Продължителността на висшето образование във Франция варира в зависимост от степента и специалността. Бакалавърските програми са около три годишни (Licence), а магистърските са с продължителност между една и две години. В държавните институти може да кандидатства всеки с диплома за средно образование, но за по-добър шанс за прием, добре е бъдещата бакалавърска програма да кореспондира с профила от средното училище.

Във Франция таксите за обучение са фиксирани: 170 евро на година за ниво Licence, 243 евро на година за ниво Master, 601 евро на година в държавни висши инженерни училища, 380 евро на година за ниво докторантура. 

Кандидатстване – Кандидатстването се осъществява през централизирана система и е възможно след средата на м. март.

Документите, които ще са ти нужни за кандидатстване във Франция, са:

* Академична справка

* СВ 

* Мотивационно писмо 

* Сертификат по език 

* копие на лична карта

* препоръка от учител

* допълнителни сертификати за извънкласни постижения

Настаняване и други разходи:

Студентите могат да използват настаняванията в общежития, управлявани от CROUS, такива с частни финансирания или в  младежки спални за временно настаняване . Разходите за жилище в частните квартири са между 300 и 600 евро на месец, а в университетските общежития – от 150 до 200 евро на месец. Възможно е подаване на документи за финансова помощ за жилище, възлизаща на до 200 евро на месец. Храната, транспорта и джобните пари изискват между 350-500 евро на месец. Задължителната студентска застраховка е приблизително от 130 до 700 евро на година в зависимост от възрастта на студента

Стипендии:

* Българските студенти имат право на стипендия по социални критерии от втората година

на престоя си във Франция. При отпускане на стипендия водещи са три критерия:

➢ облагаемият семеен доход;

➢ броят на децата, издържани от семейството;

➢ отдалечеността на семейното жилище от учебното заведение.

Работа по време на следването:

Не се изисква специално разрешително за работа. Студентите могат да работят до 946 часа (60 % от броя на часовете на пълен работен ден на година по закон)

Ако все още имаш колебания дали Франция е твоята образователна дестинация, имай предвид и следните факти:

• Франция е най-посещаваната  от туристи страна в света.

• Предлага отлично качество на живот – Студентите се радват на по-ниски цени и специална помощ в много аспекти от ежедневието си. Националната здравна система е модерна и достъпна; публичният транспорт е изключително удобен; Субсидиите за наем са широко достъпни за повечето студенти. 

• Граничeща с девет различни държави, Франция е идеалното място, от което можеш да преоткриеш и опознаеш Европа.

• Френски се говори от 274 милиона хора по света. Това е официален език на 32 държави на 5 континента. Трите столици на Европейски съюз — Брюксел, Люксембург, и Страсбург – говорят френски език. В институциите на ЕС, френски, немски, и английският език са официалните работни езици.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top