ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

Избери държава и научи повече

ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ

Избери държава и научи повече

Стъпките за успешен прием са съвкупност от успехи, постижения, правилен подбор на желанията и нуждите на бъдещите студенти.

Конкурентната диплома, стабилната подготовка по чужд език и участието в извънкласни дейности винаги са плюс. Истината е, че яснотата в последователността на действията улеснява значително както всеки клиент, така и нас като изпълнител на услугата.

Постарахме се в систематизиран вид да изброим всяка от по-важните стъпки в процеса на кандидатстване:

1. Консултация в офис мрежата на Cool Travel

Както вече споменахме, консултациите при нас са напълно безплатни. Те в същото време са и изключително важни и необходими, тъй като са отправна точка в стартирането на процеса по кандидатстване в чуждестранни университети.

По време на една такава среща консултантът по образование се запознава индивидуално с конкретния случай на кандидата, а той, от своя страна, предоставя цялата необходима информация за себе си и целите си. Клиентът може свободно да зададе всички въпроси, които го вълнуват, а ние ще отговорим адекватно и точно.

Тъй като срещите не са кратки, е препоръчително да запазиш предварително час и дата, за да бъдеш сигурен, че консултант от отдела ще е на твое разположение.

* Може да запазиш час за консултация всеки делничен ден между 9:30 и 18:30 часа, както и в нашата контактна форма на www.myeducation.bg

2. Език на обучение и езикови сертификати

Важно е желанието за обучение на конкретен език да се съобрази с възможностите, които се предлагат в избраната страна в чужбина. В някои области, като например икономика, е възможно обучение на английски език и в страни, където той не е официален – Германия, Холандия, Дания.

Но ако си решил да учиш медицина в Германия, а не владееш немски език, ще трябва да промениш критериите си за кандидатстване. Съществуват различни сертификати в зависимост от езика на обучение икандидатстването без тях е невъзможно. Затова може би най-важното нещо, което трябва да уточним в началото, е какъв ще бъде езикът на обучение и съответно сертификатът, който ще ти е необходим.

Това ще бъде изяснено още по време на първата консултация с наш образователен консултант и той ще даде ясна насока и идея какво е необходимо да се направи, ако към момента на стартиране на процеса по кандидатстването не е наличен подобен сертификат.

3. Изборът на специалност

Съвсем нормално е голяма част от хората, които решават да кандидатстват в чужбина, да се колебаят кое е най-правилното решение за тяхното израстване като човеци и професионалисти.

За тези случаи Cool Travel предлага т.нар. Тест за професионална ориентация, който, освен че е напълно БЕЗПЛАТЕН, същевременно е и изключително полезен.

С него бързо и лесно се установява в кои области е подходящо да се развива кандидатът и кои са препоръчителните специалности за него.

Този тест може да се извърши както в офис мрежата на Cool Travel в цялата страна, така и онлайн от вкъщи. Продължителността му е около 10 минути, а резултатите са готови до седмица от деня на полагане.

4. Услугата „Проучване на университети”

Всеки университет има различни изисквания за прием на студенти. Те не винаги се свеждат само до общ успех от дипломата и резултати от сертификата по език!

Възможно е да има допълнителни изисквания за стаж, за определен хорариум или успех по конкретни предмети, за минимален резултат на всеки компонент от сертификата по език и други.

За тази цел ние предлагаме услугата „Проучване на университети”, която стартира веднага след записването за услугата „Моето образование в чужбина”.

То се извършва от специализиран екип от професионалисти, които в едноседмичен срок проучват всички възможности пред кандидата, плюс подробна информация за необходимите документи и обща информация за всеки отделен университет. И най-важното – на актуална база!

5. Избор на университети

След като проучим и ти предоставим всички варианти, съвпадащи с твоите изисквания, е време да помислиш в кои университети би желал да продължиш образованието си.

Тук е важно да се отбележи, че изборът е изцяло твой, като за нас е без значение в колко точно университета ще подадем документите ти. Изключение прави кандидатстването във Великобритания, където може да се бориш за място в до 5 университета.

6. Подготовка на необходимите документи

След като направиш своя избор, е време за подготовката и набавянето на всички необходими документи, свързани с кандидатстването в съответните висши учебни заведения.

Възможно е на някои кандидати да им бъде необходимо по-дълго време за подготовка. Това зависи изцяло от предварителната информация и документи, които е подготвил всеки.

7. Мотивационното писмо

Изключително важна стъпка за успешната кандидатура е писането на мотивационно писмо. Почти винаги то е задължителен реквизит при кандидатстване в чуждестранен университет. Много често именно то е причината един кандидат да бъде предпочетен пред друг.

Писането на подобен текст е продължителен процес, свързан със сериозно обмисляне. За да улесним клиентите си, ние от Cool Travel предлагаме безплатен семинар за писане на мотивационно писмо.

А след като създадеш своя текст, ние ще го проверим, ще те посъветваме какво да бъде пренаписано, допълнено или премахнато. Ще редактираме неточностите, граматическите грешки и ще го оформим във вид, допълващ твоята кандидатура.

8. Срок за кандидатстване и изпращане на необходимите документи

Възможно е избраната специалност да има различни от общоприетите срокове за кандидатстване в съответната държава, да предлага прием само за летен или само за зимен семестър.

Сроковете в различните страни са специфични, но това може да бъде лесно определено след проучването на желаните университети в началото на процеса п о кандидатстване.

Знаейки крайния срок за подаване на документи в избраните университети, ние събираме, оформяме и изпращаме кандидатурите, съобразявайки се с всички изисквания. Поддържаме постоянна връзка с университетите до успешното стартиране на учебната година за всички наши клиенти.

9. Прием/отказ от университетите

След като изпратим всички необходими документи до различните висши учебни заведения в срок, идва времето, в което трябва търпеливо да се изчака взимането на решение от страна на приемната комисия.

Това обикновено отнема от 2 до 4 седмици в зависимост от държавата и университета, в които е подадена кандидатурата.

Вариантите са винаги два – в единия случай кандидатът е успешно приет и следва неговото записване в учебното заведение, както и плащането на таксите към университета.

Разбира се, съществува и вариантът, в който кандидатът не е приет и кандидатстването в съответният университет приключва.

По тази причина Cool Travel горещо препоръчва на всички свои клиенти да се насочват към повече от един университет, като това значително увеличава шанса за прием в едно или друго учебно заведение.

10. Финансиране и стипендии

Един от въпросите, които много вълнуват всички кандидат-студенти, е този за финансирането и стипендиите.

Към пакета услуги, които Cool Travel предлага, се включва и кандидатстване за стипендии и/или финансиране, за да може образованието в чужбина да стане още по-достъпно.

Това се случва в различни срокове в зависимост от държавата и университетите, в които се подават документи.

11. Настаняване

Cool Travel асистира и помага при настаняването – подаваме кандидатури за общежития според изискванията на конкретната институция, както и правим обратна връзка с вече учещи наши бивши клиенти.

В много от случаите те са готови на помогнат на хората, които вървят по техния път, и асистират при настаняването в различните градове и държави.

Този процес обаче може да отнеме значително време. Не навсякъде въпросът с настаняването е уреден и допълнителният ангажимент на родителите и на самия кандидат са в плюс за крайния положителен резултат по този казус.

12. Заминаването

След като си вече приет и всички детайли около записването и квартирата са уредени, ти предстои да стартираш процеса на обучение в съответната държава.

Cool Travel съдейства за закупуването на самолетни билети на преференциални цени за своите клиенти. Като агенция, предлагаща различни младежки и студентски програми, работим с най-големите авиокомпании в света и предлагаме самолетни билети до различни локации на изгодни цени.

13. Обратна връзка

За нас като агенция едно от най-важните неща е обратната връзка. Държим да знаем какво се случва с клиентите ни, след като започне обучението им на новото място.

Гледаме така сериозно на този въпрос, понеже той е важен за подобряване на услугите, които предоставяме. Тъй като процесът по кандидатстване отнема време, доста често ние, освен в партньори, се превръщаме и в приятели на своите клиенти.

За нас е важно да знаем, че всички са щастливи и сбъдват мечтите си!

Избирайки да се довериш на екипа на Cool Travel, ти получаваш отношение и подкрепа във ВСЯКА СТЪПКА от процеса по кандидатстването!

Имаш въпроси?

Обади се на наш консултант
или ни посети на място

Понеделник до Петък: 9:00 - 18:00

Scroll to Top