Финансирането на висшето образование: предизвикателството за родители и студенти

Въпросът за финансирането на висшето образование стои пред всеки родител и пред всеки кандидат-студент, независимо в коя държава е избраното учебно заведение. Издръжката на всеки, живеещ отделно от родителите си, сама по себе си е голям разход. А когато добавим таксите за обучение, административните такси, транспортните такси, таксите, таксите, таксите…

Различни системи на финансиране на висшето образование

В различните държави има различни системи на финансиране за студенти.

  • В Англия например правителството отпуска заеми, които покриват семестриалните такси и които трябва да бъдат връщани само ако след завършването на висшето си образование студентът има ежегоден доход от 21 000 паунда.
  • В Шотландия пък на студентите от България се отпуска стипендия, която покрива семестриалните такси. В немските университети студентите от Европейския съюз плащат единствено административни такси.

Видове стипендии и заеми за студенти

най-високи резултати през учебната година. Предлагат се и социални стипендии за членовете на семейства с доходи, по-ниски от средните за съответната страна.

Заеми за студенти отпускат много банки и други финансови институции. Те обаче са със специфични условия и със сигурност подлежат на връщане с лихва.

Допълнителни възможности за финансиране на висшето образование

Различни неправителствени организации и институции също отпускат стипендии, обикновено чрез конкурс или за членове на конкретна общност.

Стипендии и заеми: особености в различните държави

Всички тези стипендии и заеми имат своите особености според държавата, в която кандидат-студентът възнамерява да продължи своето образование.

Научи повече

За повече информация, прочетете секцията "Стипендии и заеми" според държавата, в която желаете да учите, или се свържете с консултант на Cool Travel и задайте своите въпроси!

Имаш въпроси?

Обади се на наш консултант
или ни посети на място

Понеделник до Петък: 9:00 - 18:00

Scroll to Top