Отзиви

Какво казват студенти за нас?

Йоана Пейчева – Technological University of the Shannon – Ирландия

Казвам се Йоана и ще бъда студентка за втора година в Ирландия. Избрах страната не само заради уважаваното и висококачествено висше образование, но и заради това, че желаната от мен специалност е достатъчно добре развита. Освен това, образованието в Ирландия ценово е по-достъпно, отколкото в други страни в Европа.

В Ирландия живеят и учат много чуждестранни студенти и страната е изключително гостоприемно настроена към тях. Въпреки че ирландският език се изучава в местните училища, ирландците общуват помежду си на английски и това прави пребиваването и обучението в страната достъпно за англоговорящи.

В моя университет преподавателите са много отзивчиви и класовете са малки. Това позволява на всеки студент да задава въпроси и да получи индивидуално отношение. Всеки, който среща затруднения с материала, получава лично внимание от преподавателите и възможност за участие в допълнителни консултации. Това помага на студента да осмисли преподаденото и да усвои пълноценно материала, преди да продължи напред. По време на първата си година в университета, студентите разполагат с един час в седмицата, през който могат да задават въпроси, свързани с обучението си, на студенти от по-горен курс, които доброволчески подпомагат подготовката на първокурсниците.

Смятам, че в моята специалност студентите от първи курс не са претоварени, разполагат с достатъчно време и помощ, за да усвоят материала пълноценно. Освен това ваканциите по Коледа, Великден и през лятото са дълги, което позволява на чужденците да прекарат повече време с близките си, когато се приберат в родното си място.

Не винаги е лесно да се намери работа в Ирландия, аз самата все още не съм започнала, но много мои познати успяват. Наемите на общежития са обикновено по-скъпи отколкото в България, но много по-евтини от тези в някои други европейски държави. В Атлон – градът, в който живея, има общежития на 5-10 минути пеша от университета. Въпреки че стандартът на живот е по-висок в Ирландия и храненето навън е по-скъпо, има и супермаркети като Лидл и Алди, от които на достъпни цени човек би могъл да пазарува за вкъщи.

С цел да се подпомогне кариерното развитие на своите студенти, в нашия университет има така наречения „careers office”, където всеки студент би могъл да получи помощ за съставяне на CV, мотивационно писмо, подготовка за интервю за работа, намиране на работа в университета и извън него и др.

Част от студентския живот са клубовете и спортовете, включени в таксата за обучени. Много ценна е и емоционална подкрепа, която се оказва на студентите, за да могат по-бързо да се интегрират в средата и да се почувстват у дома си – в университетите работят терапевти, които всеки студент може да посещава веднъж седмично или при нужда.

Студентите имат и възможността да участват в доброволчески инициативи, които се считат за ценни в СВ-то на кандидат за работа в Ирландия.

На база семеен доход всеки студент от ЕС би могъл да получи стипендия, която да покрива цялата му такса в университета, а в някои случаи дори да я надхвърли, покривайки част от допълнителните му разходи. Поради това обучението в страната е достъпно, което в комбинация с високото ниво на преподаване, прави Ирландия притегателен център за все повече студенти от България.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

За университета

Местоположение

какво казват студентите за нас

Разгледайте още отзиви

Scroll to Top