Със своето качествено и достъпно образование Германия и Австрия винаги са били притегателен център за много български кандидат-студенти. Образованието там е известно със своите дългогодишни традиции и със свободата в избора на университет, специалност и професионални стажове. По-голямата част от програмите са на немски език, но все повече университети вече имат и разработени специалности на английски. Не е за подценяване и фактът, че двете държави предлагат както достъпно студентско настаняване, така и едни от най-ниските административни такси на семестър в Европа, варирайки от €20 до €500.

Заедно с това, обаче, пътят да достигнеш до мечтания топ университет в Германия или Австрия не е лесен. Двете страни имат специфики, с които всеки кандидат трябва да се съобрази и да планира всяка своя кандидатура с месеци напред. Процедурите изискват не само подготовката, обработването и легализацията на голям брой документи, но и следване на строги правила, свързани с крайни срокове, процедури в различни платформи, изпращане на физически екземпляри по пощата и други.  

Като консултант с повече от 12 години опит, ние в Cool Travel имаме изключително задълбочени познания и успехи при кандидатстването в Германия и Австрия. Имаме стотици приети в най-желаните специалности: медицина, фармация, ветеринарна медицина, стоматология, психология, компютърни и инженерни науки, бизнес администрация, право и много други. Именно това, а и мнението на нашите вече приети и завършили студенти, ни прави консултант No.1 в България за кандидатстване в Германия и Австрия и ние с удоволствие ще помогнем и на теб да преминеш успешно през всяко едно препятствие по време на твоето кандидатстване! 

Какъв е процесът на кандидатстване?

В Германия и Австрия няма унифициран процес за кандидатстване, а университетите са изключително автономни и сами определят условията си за прием. Това прави процедурата доста сложна в повечето случаи, но ние ще бъдем до теб във всеки един от сложните процеси, през които неминуемо ще трябва да преминеш при кандидатстването там. Също така, всяка година има различни промени, които могат да са както от помощ, така и да затруднят процедурите. Например, от 2020 Германия въведе нов вид кандидатстване за всички медицински специалности. Затова всяка година стъпките се проверяват наново от нас и се потвърждават със всеки един университет, за да можем заедно да преценим рисковете и да изберем най-успешната стратегия за твоите кандидатури.  

Как ще ти бъдем от помощ с кандидатстването в Германия?

Както вече споменахме, процедурите всяка година търпят промени, но има няколко основни неща, на които трябва да се обърне специално внимание. Едно от тях е заверката на документите ти, сред които и дипломата. Тя се връчва в края на юни, но крайният срок за кандидатстване и получаване на документите е 15 юли. Това изисква много бърза реакция за превод, легализация, заверки и изпращане на пощенски пратки. Ние в Cool travel правим това под формата на специално договорени експресни поръчки, така че да си спокоен ти, че всички срокове ще бъдат спазени. 

Друга трудност за кандидатите в Германия е подготовката на мотивационно писмо, CV, препоръка и бележка за стаж. Това е разбираемо и ние ще ти дадем конкретни съвети как да започнеш, редактираш и изпипаш всеки един документ. Специално внимание също трябва да се обърне и на различните платформи, които университетите ползват. Най-често всяка кандидатура се качва на поне две такива, което често обърква кандидатите. Ние обаче ще направим всичко това за теб, така че да можеш ти пълноценно да се насладиш на емоциите около изпращането и бала. Когато вече си приет и си избрал своя университет, ние отново ще ти асистираме, този път с подаването да документите за официално записване като студент. 

Да не забравяме и настаняването. Ако искаш да се възползваш от студентско настаняване, ще трябва да подадеш заявките си много преди самото кандидатстване в университетите. Това обикновено се случва зимата и ние заедно ще попълним формулярите с твоите предпочитания за вид настаняване и локация. Разбира се, можеш да си търсиш и самостоятелно настаняване, ако това е твоята преференция. 

Как ще ти асистираме при кандидатстването в Австрия?

В Австрия сроковете за кандидатстване са далеч по-плаващи и понякога са преди тези в Германия. Това е така, защото много от специалностите изискват явяване на кандидат-студентски изпит на място. Изпитът може и да отпадне, ако няма достатъчно кандидати, но това не значи, че не трябва да се подготвяш за него. Затова и колкото по-скоро започнем нашата работа, толкова по-рано ще можем проверим всичко за теб на индивидуална база. Неслучайно, обаче, наричат Австрия „малката Германия“, защото и тук компромис с липсващи или забравени или сгрешени документи няма.

Документите, които ще ти бъдат необходими варират според програмата, но ние ще те информираме предварително. Също както и в Германия, кандидатстването за общежития е отделна процедура, с която ние с радост ще ти асистираме. Имай предвид, че записването, когато вече си приет и си си избрал университет, доста често е на място, така че трябва да имаш готовност и за тази стъпка.

Можеш ли да следваш в Германия и Австрия без да имаш необходимото ниво на немски език?

Ако имаш желание да учиш в Германия или Австрия, но нямаш познания по немски на необходимото ниво, пред теб стоят няколко възможности. Първата от тях е да прекараш една година като студент с езикова година, а другата е да си отделиш време за учене на езика и да кандидатстваш малко по-късно за летен семестър. А ако английският език е твоята сила, в двете държави вече има успешно разработени програми изцяло на английски, както в техническите и класическите университети, така и в така наречените „хохшулета“. Всяка една от тези възможности може да е подходяща за теб в зависмост от моментното ти ниво на език и личните ти планове. Ние с удоволствие ще разгледаме твоя конкретен случай и ще бъдем до теб по време на целия кандидат-студентски процес, независимо кой вариант избереш. 

Ако имаш нужда от повече информация,
не се колебай да се свържеш с нас за безплатна консултация в удобно за теб време.
Можем да я проведем както на живо в нашите офиси, така и онлайн!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top