Висше образование в

Великобритания

Население

66,7 милиона

Език на обучение

английски

Известни градове

Лондон, Единбург, Оксфорд и Кеймбридж, Манчестър

Националности

над 170 различни националности

Валута

британската лира (GBP)

Чуждестранни студенти

над 679,970

Висше образование в Великобритания

Образованието във Великобритания дава възможност да преследваш мечтите си! Разнообразието от специалности, което ще срещнеш в тази страна, много трудно би могло да бъде намерено в друга държава. Тук може да започнеш развитието на оригиналните си научни изследвания под ръководството на известни университетски преподаватели.

Академичните степени на обучение, предлагани във Великобритания, са следните:

 • бакалавърска програма – завършването на такава обикновенно отнема 3 години, а за тези, които се обучават в Шотландия – 4 години.
 • магистърска програма – продължителността ѝ е 1 година.
 • докторантска програма – продължителността ѝ е до 4 години, като кандидатите могат да работят по един изследователски проект. Докторантурата завършва с дисертация, съдържаща най-малко 100 000 думи.

Във Великобритания може да учиш всичко, като се започне от изкуства, медицина, социални и хуманитарни науки, икономика. Този широк диапазон и гъвкав подход на британското висше образование показва, че си свободен да избереш точно това, което искаш да учиш и което си избрал за бъдеща професия.

Таксите за обучение са в размер на 9 250 паунда в Англия и се покриват от заем, който се отпуска на всички студенти от Европейския съюз. Това условие остава и за учебната 2019-2020 година въпреки Brexit. Шотландското правителство също потвърди, че статутът на обучаващите се от ЕС се запазва и те имат право да получат стипендията в размер на 1820 паунда за покриване на таксата за обучение там.

Съществуват няколко варианта за настаняване по време на обучението. Би могъл да избереш общежитие, което в повечето случаи е на територията на самия университет или близо до него. По-голямата част от университетите гарантират настаняване за първокурсници. Би могъл да предпочетеш и настаняване в частния сектор, което в много случаи дори е на по-ниска цена, но за студенти в първи курс е препоръчително да са в кампуса на университета, сред колеги и близо до залите за обучение.

Последните проучвания на британския съвет показват, че без да се включват разходите за обучение, един студент се нуждае средно от около 1000 паунда месечно в Лондон или 800 паунда в останалите градове. Това са сумите, които би трябвало да покрият разходите ти за настаняване, храна, дрехи и други основни нужди в Обединеното кралство.

Всички студенти имат право да работят неограничен брой часове, като все пак трябва да съчетаят работното си време с посещението на лекции.

Обучението във Великобритания със сигурност ще обогати преживяванията ти и ще те превърне в гражданин на света!

Изисквания за кандидатстване

Повечето специалности в Обединеното кралство се изучават 3 или 4 години. Изборът на програми обхваща различни сфери на обучение. Тук може да учиш както точни науки, така и технологии, икономика, изкуства, дизайн и други.

Основните документи, които са необходими при кандидатстване за бакалавърски програми, са:

 • академична справка за учениците от 12. клас с оценки и хорариум от 9-ти до първи срок на 12. клас или Диплома за средно образование за вече завършилите.
 • сертификат по английски език – IELTS, CAE, CPE, TOEFL . Не всички се приемат от всяко висше учебно заведение, но консултантите на Cool Travel ще те ориентират към кои да се насочиш според това къде си избрал да кандидатстваш.
 • мотивационно писмо
 • препоръка от преподавател
 • валидна лична карта / паспорт
 • * ВАЖНО: Всички документи, издадени на български език, подлежат на превод и легализация според изискванията на дадения университет. Тази услуга се предоставя от Cool Travel.

Основните документи, които са необходими при кандидатстване за магистърски програми, са:

 • академична справка за студенти от последен курс на бакалавърската си програма с оценки и хорариум от 1-ви курс до първи семестър на последната учебна година или Диплома за висше образование за вече завършилите.
 • сертификат по английски език – IELTS, CAE, CPE, TOEFL. Не всички се приемат от всяко висше учебно заведение, но консултантите на Cool Travel ще те ориентират към кои да се насочиш според това къде си избрал да кандидатстваш.
 • мотивационно писмо
 • препоръка от преподавател
 • валидна лична карта / паспорт
 • * ВАЖНО: Всички документи, издадени на български език, подлежат на превод и легализация според изискванията на дадения университет. Тази услуга се предоставя от Cool Travel.
 • * Мотивационно писмо – то трябва да отразява желанието ти да учиш в конкретен университет и специалност и да изравява личната ти мотивация. Имай предвид, че приемът в топ университет зависи на 60% от мотивационното ти писмо, а останалите 40% се разпределят между успеха от дипломата, резултатите от изпитите и препоръката. Това е единственият свободен текст, с който кандидатите могат да убедят комисията по прием в университета в желанието си да учат точно тази специалност и точно в този университет. На всеки кандидат, ползващ услугите на Cool Travel, ще му бъде направен безплатен семинар за писане на мотивационно писмо. То ще бъде проверено и редактирано от нашите консултанти, за да достигне до висшите учебни заведения в най-добрия си вид.
 • * Препоръка – тя включва информация за това от кога даден преподавател те познава, как си се представял по време на обучението си при него, какви знания и умения си придобил, как работиш индивидуално и в колектив. Препоръката трябва да завършва с мнение по въпросите дали си готов да продължиш образованието си във висше учебно заведение в чужбина. Пишещият препоръката трябва да остави свои координати за връзка в случай че администрацията на университета желае да получи допълнителна информация.

Ние ще ти помогнем да избереш най-подходящата за теб специалност

Cooltravel предлага напълно безплатен тест за професионална ориентация, разработен от професионален психолог. Посетете ни в един от нашите офиси или се свържете с нас, за да запазите час за индивидуална консултация.

Необходими документи за кандидатстване

Сертификатите по английски език, които се признават при кандидатстване в университетите във Великобритания, са:

Certificate of Advanced English или CAE е световнопризнат сертификат по aнглийски език на University of Cambridge. 

Валидност: 50 години от датата на издаване

Обща продължителност на изпита: 3 ч. 55 мин. Възможно е отделните компоненти на изпита да бъдат разпределени в два дни.

Състои се от 4 компонента:
Listening – 40 минути
Speaking – 15 минути
Reading and Use of English – 90 минути
Writing – 90 минути

Такса за явяване на изпита: 375 лв

Скала на оценяване:
– съответства на ниво C2 CEFR. Максимален брой точки – 100.
– съответства на ниво C1 CEFR. Максимален брой точки – 79.
C – съответства на ниво C1 CEFR. Максимален брой точки – 74.
B2 – съответства на ниво B2. Максимален брой точки – 59.

Получаване на резултати:

При полагане на изпита на хартия – до 4 седмици след явяването.
При полагане на изпита на компютър – до 2 седмици след явяването.
Хартиен сертификат получава всеки, който успешно е положил изпита. Срок – до 3 месеца след датата на явяване.

International English Language Testing System или IELTS е сертификат по английски език, който е най-широко признат по институциите в цял свят.

Валидност: 2 години от датата на издаване

Обща продължителност на изпита: 2 ч. 45 мин.

Състои се от 4 компонента:
Listening – 30 минути + 10 минути за прехвърляне на отговорите в специална бланка
Reading – 60 минути
Writing – 60 минути
Speaking – 11-14 минути

 

Такса за явяване на изпита: 395 лв

Скала на оценяване:

Брой точки на компонент – от 0 до 9.
Общата оценка е средно аритметична от оценките от всички компоненти.

Получаване на резултати:

По пощата, 13 дни след явяването. При успешно издържан изпит кандидатът получава хартиен сертификат.

Test Of English as a Foreign Language или TOEFL е сертификат, който се признава от повече от 8500 институции от цял свят.

Валидност: 2 години от датата на издаване

Обща продължителност на изпита: 4 часа

Състои се от 4 компонента:
Reading – 60-80 минути
Listening – 60-90 минути
Speaking – 20 минути
Writing – 50 минути

Такса за явяване на изпита: $215 – хартиен и компютърен вариант.

Скала на оценяване:
Максимален брой точки на компонент – 30.
Общ брой точки – 120.
Общата оценка е средно аритметична от оценките от всички компоненти.

Получаване на резултати:

Онлайн, до 2 седмици след явяването на изпита. При успешно издържан изпит кандидатът получава електронен вариант на сертификата, а оригинал на хартиен носител се изпраща директно до институции при всяка необходимост.

* Cool Travel предлага услугата Регистрация за провеждане за изброените изпити.

Срокове за кандидатстване

Хубавите неща се случват бавно и навреме. Ето защо ние ще ти дадем най-важните срокове за успешно кандидатстване във Великобритания.
СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА БАКАЛАВЪРСКА ПРОГРАМА

Добре е организирането на процеса по кандидатстване да започне в края на 11. клас, като в края на май или началото на юни следва да се заемеш с подготовката си по английски език за явяване на изпит CAE, CPE, IELTS или TOEFL.

В края на юни, когато завършваш 11. клас, е добре да се направи избор на специалност и на най-подходящите за теб университети. В началото на септември отварят системите за подаване на документи.

15. окромври е крайният срок за кандидатстване в University of Oxford, University of Cambridge и курсовете по медицина, стоматология и ветеринарна медицина в останалите университети.

15. януари е крайната дата за подаване на документи за останалите университети и специалности от студенти от Европейския съюз 

. В края на месец май ще получиш оферти от университетите, в които си кандидатствал.

30. юни е крайният срок за извънредно приемане на кандидатури за незабавно разглеждане. Всички, подадени след 15. януари, се разглеждат след тези, изпратени в стандартния срок, и с тях университетите запълват местата, които са останали свободни.

В края на месец юли е моментът за изпращане на резултати от дипломата за средно образование, както и краен срок за предоставяне на сертификат по езика. През месец август се получават официалните писма за прием със срокове за записване в избрания университет и с условията за настаняване на общежитие.

Между 15 и 25 септември са датите за пристигане в университетите и настаняването на студентите. Около тези дати започват и ориентационните седмици.

 Cool Travel ще съдейства за закупуването на самолетния билет до твоята дестинация в Обединеното кралство.

След това вече си готов да започнеш новия етап в живота си!

СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА
Кандидатстването за магистърска програма във Великобритания е по-лесен процес в сравнение с кандидатстването за бакалавърска програма. Университетите имат различни и строго индивидуални  
изисквания. За повече информация се обърни към консултант по образованието в Cool Travel!

Езици на обучение

Английски

Семестриални и други такси

Въпреки Brexit, във Великобритания таксите за обучение и условията за финансиране за студенти от Европейския съюз остават непроменени и за учебната 2019-2020 година.

АНГЛИЯ

Годишната такса, която следва да заплтатят студентите от България в държавен университет в Англия, е 9 250 паунда. Тази сума може да бъде набавена чрез нисколихвените студентски кредити, които се отпускат от Британската държавна агенция за студентско финансиране и от които все още могат да се възполват всички студенти от Европейския съюз. Чрез тях се покрива пълната такса за обучение.

Условията за кандидатстване по този вид кредитиране са:

 • студентите да са граждани на страна – членка на Европейския съюз
 • да бъдат приети по акредитирана бакалавърска програма в Англия

За заем не могат да кандидатстват студенти, които са записани в колеж. Също така това финансиране не е възможно за всички магистърски програми, затова за конкретна информация е препоръчително да се свържеш с консултант на Cool Travel.

Британската агенция гарантира, че всички студенти, отговарящи на по-горните условия, ще получат съответното финансиране. Отпуснатите средства се превеждат директно на университета. Самата процедура по кандидатстването отнема 2-3 седмици, а ако документите са изпратени в обявените срокове, се гарантира плащане до началото на учебната година.

За частните университети сумата за обучение е по-висока, като средно е между 5 000 и 12 000 паунда на година. Финансирането за този тип висши учебни заведения покрива част от таксата за обучение, а останалото се доплаща от студента.

Връщане на заемите

Студентите започват да връщат заемите едва след като започнат работа и имат регистриран годишен доход от поне 21 000 паунда. Ако такъв доход не се достигне в определен срок, кредитът се опрощава. По този начин обучението в Англия се презентира като рентабилно и тези условия дават гаранция, че завършилите английски университет ще възвърнат многократно инвестираните за висше образование финансови средства.

ШОТЛАНДИЯ

Що се отнася до Шотландия, таксите за обучение в университетите там са 1 820 паунда на година. На студентите от Европейския съюз се отпуска стипендия, която покрива този разход.

Условията за кандидатстване за този вид финансиране са:

 • студентите да са граждани на страна – членка на Европейския съюз
 • да бъдат приети по акредитирана бакалавърска програма в Англия

Разликата със заема в Англия е, че в този случай не се очаква сумата от стипендията да бъде върната след завършване на обучението.

За информация относно финансирането на обучението в Уелс и Северна Ирландия, моля, свържи се с консултант на Cool Travel! Може да го направиш както на място в офисите ни, така и чрез социалните мрежи, скайп, вайбър, имейл.

 

Стипендии

Повечето британски университети предлагат различни видове стипендии за своите студенти – социални, за отличен успех, за постижения в различни области.

Социалните стипендии се определят на база семейни доходи от предишни години, а размерът им е средно между 500 и 1 500 паунда годишно. Що се отнася до стипендиите за успех, новоприетите първокурсници трябва да имат отлични резултати от обучението си в България.

За конкретна и по-подробна информация, обърни се към консултантите на Cool Travel! Може да го направиш както на място в офисите ни, така и чрез социалните мрежи, скайп, вайбър, имейл.

Настаняване

Едно от първите и най-важните неща, за които всеки студент трябва да се погрижи, когато бъде приет в университет във Великобритания, е настаняването.

Изборът е най-вече между университетско общежитие или частна квартира. За разлика от България, във Великобритания по-евтиният вариант е частната квартира. Средната цена за седмица е около 75 паунда в зависимост от града и местоположението.

Университетите гарантират настаняване в общежитие за всички първокурсници и ако решиш да избереш тази опция, седмичният ти наем ще бъде средно около 100-130 паунда. В тази цена се включват сметките за ток и вода и ползването на спортни съоръжения е безплатно.

За първокурсници Cool Travel препоръчва настаняване на общежитие, тъй като сградите обикновено са в кампуса на университета, ще спестиш от времето за пътуване, повечето ти колеги ще живеят наблизо и ще се потопиш изцяло в средата на студентския живот. От втори курс нататък вече е добро време да помислиш дали няма да ти е по-евтино да живееш на квартира – зависи от това в какъв район ще успееш да намериш подходящо за теб жилище и дали няма да ти излиза по-изгодно да останеш на общежитие, като предвидиш времето за път. В случай че все пак намериш добър вариант за настаняване на частна квартира, вече ще имаш достатъчно контакти с твои връстници и ще познаваш добре много от тях, което ще ти помогне да подбереш съквартиранти, с които би живял.

Студентският съвет на всеки университет е готов да асистира по всяко време в търсенето на квартира и съквартиранти и когато и да решите да излезете от сигурната среда на кампуса, може да потърсите информация и помощ от тях.

Знаете ли, че...

Ние ще ви асистираме при кандидатстването за общежитие.
Свържете се с нас още днес с наш консултант и задайте своите въпроси. Свържи се с нас

Работа по време на следването и след това

Студентите, които са избрали редовна форма на обучение във Великобритания, имат право да работят неограничен брой часове. Все пак работното време трябва да бъде съобразено с посещаването на лекции и няма да е лесно да се възползваш изцяло от това си право.

Всички студенти в редовна форма на обучение ще получат необходимите документи, които ще им дадат възможност да кандидатстват за работа, при регистрация в съответния университет.

Разрешението се издава от органите на Министерство на труда във Великобритания. Можеш да намериш информация за работа, като следиш информационните табла в университета, вестниците и агенциите по труда. За твое улеснение провери дали университетът разполага със собствен трудов център, който обявява свободни позиции.

Често задавани въпроси за: Великобритания

1. Какво е IELTS?

 • Това е сертификат, които се получава чрез стандартен тест на езиковите умения по английски език.

2. Може ли да уча право във Великобритания?

 • Да, може. Ако решиш да се реализираш в България, ще трябва да държиш приравнителни изпити по Българското правно законодателство.

3. Може ли да препиша мотивационно писмо от Google?

 • Не, не може. Идеята на този тип писмо е да покажеш личната си мотивация да учиш в съответния университет по избраната специалност. Ръководствата на университетите не одобряват подобни прояви, проверяват получените писма и дисквалифицират кандидатите, които злоупотребяват по този начин.

4. Може ли да кандидатствам в повече от 3 университета?

 • Да, може да кандидатстваш в до 5 университета, но ако единият от изборите ти е University of Oxford или University of Cambridge, може да избереш до 4.

6. Трябва ли дипломата ми да бъде преведена на английски език и легализирана?

 • Да, задължително е. Cool Travel предоставя тази услуга.

НАПРАВИ ПЪРВАТА СТЪПКА

Изпрати ни запитване

Попълни тази форма и ние ще се свържем с теб
по имейл или телефон


Защо да изберете CoolTravel?

Мария - Edinburgh Napier University

Какво казват студентите за нас?

"Консултантите на Cool Travel винаги са били много услужливи и приятни. Често ходих до офиса им за помощ и съвети. Те ми помогнаха да премина през процеса на сложното и заплетено кандидатстване в чужбина, без тях нямаше да се справя."

— Мария, Edinburgh Napier University

Или се обади на наш консултант

Понеделник до Петък: 9:00 - 18:00

Scroll to Top