Висше образование в

Швеция

Население

10.42 милиона

Език на обучение

шведски

Известни градове

Стокхолм, Гьотеборг, Малмьо, Упсала, Лунд

Националности

шведи, финландци, иракци, сирийци, иранци, сомалийци

Валута

шведската крона (SEK)

Чуждестранни студенти

около 40,000

Висше образование в Швеция

Швеция е една от най-големите по площ страни в Европа, но това е за сметка на гъстотата на населението. Отличава се с висок жизнен стандарт, характерен за скандинавските държави. Добре развитата в икономически и социален план страна със своето модерно и либерално население привлича ежегодно много чуждестранни студенти.

Образованието е приоритет и получава стабилно финансиране от държавата. Академичните програми дават много добра подготовка, което е предпоставка за развитието на научните изследвания в страната и за нейния прогрес.

А ето и някои предимства на висшето образование в Швеция:

  • Образователната система в страната е една от най-добрите, класирана сред
    първите в света.
  • Обучението във висшите учебни заведения е безплатно и насочено към развиване на креативното мислене, откриване на иновативни решения на различни проблеми, както и към практическо приложение на теоретичните познания. Повечето програми включват професионални стажове, спомагащи за изграждане на мрежа от полезни контакти и трупане на опит.
  • В Швеция имаш възможност да получиш световно призната диплома, като избираш измежду над 30 университета, предлагащи програми на шведски и на английски език.
  • Учебната програма може да бъде моделирана от студента според неговите интереси, като избира от предложените учебни курсове.

Периодът на обучение в бакалавърските програми е 3-4 години. Магистърските програми са с продължителност на обучението 1-2 години, като това зависи от избраната специалност и нейната учебна програма.

Изисквания за кандидатстване

Приемът на студенти се извършва през два периода – зимен и летен. За първия срокът за кандидатстване е до 15 януари, а за втория – до 15 август.

Важно за всички кандидат-студенти, желаещи да се обучават в Швеция, е да знаят, че крайната дата за прием на даден университет не винаги важи за всички предлагани специалности.

За повече информация за конкретни университети и специалности, допитайте се до консултантите на Cool Travel!

Ние ще ти помогнем да избереш най-подходящата за теб специалност

Cooltravel предлага напълно безплатен тест за професионална ориентация, разработен от професионален психолог. Посетете ни в един от нашите офиси или се свържете с нас, за да запазите час за индивидуална консултация.

Необходими документи за кандидатстване

Срокове за кандидатстване

Езици на обучение

Шведски и английски

Семестриални и други такси

Обучението в Швеция е напълно безплатно за гражданите на страни – членки на Европейския съюз. Това означава свободно от семестриални такси висше образование.

Университетите все пак запазват правото си да налагат административни такси, като такива за студентския съвет, за различни членски карти и други.

Стипендии

Повечето шведски университети предлагат стипендии за своите студенти, обвързани с успехи и постижения по време на учебния процес. Те стават достижение на ограничен брой студенти, отличаващи се със своите знания и умения.

За да подпомогнат следването си, всички шведски студенти или такива с право на постоянно пребиваване, към които приспадат и жителите на страни – членки на ЕС, може да кандидатстват за заем.

Условията за кредитиране са в полза на учащия – заемът се обвързва с неговите приходи, а срокът за изплащането му е до навършване на 60 г. Отпускането на такива заеми обаче е силно ограничено.

Настаняване

Повечето университети разполагат със свои собствени общежития, в които настаняват чуждестранните студенти. Традиционно в по-малките градове се откриват по-лесно и повече места за настаняване, докато в по-големите градове и университетски центрове легловата база често е недостатъчна.

Знаете ли, че...

Ние ще ви асистираме при кандидатстването за общежитие.
Свържете се с нас още днес с наш консултант и задайте своите въпроси. Свържи се с нас

Работа по време на следването и след това

Студентите в Швеция имат право да работят неограничен брой часове по време на следването, стига това да не възпрепятства обучението им.

Голяма част от работодателите предпочитат да наемат служители, говорещи шведски език. Все пак, макар вариантите да не са много, се предлагат и работни позиции, за които е достатъчно владеене само на английски език.

Често задавани въпроси за: Швеция

НАПРАВИ ПЪРВАТА СТЪПКА

Изпрати ни запитване

Попълни тази форма и ние ще се свържем с теб
по имейл или телефон


Защо да изберете CoolTravel?

Мария - Edinburgh Napier University

Какво казват студентите за нас?

"Консултантите на Cool Travel винаги са били много услужливи и приятни. Често ходих до офиса им за помощ и съвети. Те ми помогнаха да премина през процеса на сложното и заплетено кандидатстване в чужбина, без тях нямаше да се справя."

— Мария, Edinburgh Napier University

Или се обади на наш консултант

Понеделник до Петък: 9:00 - 18:00

Scroll to Top