Висше образование в

Нидерландия

Население

17.53 милиона

Език на обучение

холандски и английски

Известни градове

Амстердам, Ротердам, Хага, Утрехт

Националности

холандци, германци, турци, мароканци, индонезийци, суринамци, антилци, полски, българи, китайци, сирийци

Валута

евро (EUR)

Чуждестранни студенти

115,000

Висше образование в Нидерландия

Нидерландия е европейска държава, граничеща с Белгия, Германия, Дания, Норвегия и Великобритания. Това е страната на лалетата, художниците, вятърните мелници и дървените обувки. Това е страната, в която над седемдесет процента от населението ползва комуникативно английски език, над половината от жителите говорят немски, а голяма част ползват френски. Изучаването на английски език в училище е задължително.

А защо да изберете точно Нидерландия?

Ето някои специфични особености на висшето образование там:

 • Това е страна с 57 университета, в която се обучатат над 70 хиляди чуждестранни студенти, от които по голямата част са от ЕС.
 • Нидерландия е популярна дестинация за българските кандидат-студенти най-вече поради факта, че там се предлагат доста програми на английски език и интересни, иновативни специалности.
 • Кандидатстването е без приемен изпит за повечето специалности.
 • Дипломата за завършено висше образование в Нидерландия не само носи престиж, но и ще помогне на студентите да се реализират в сферата, в която желаят.
 • Освен стандартния прием за университетите за ЗИМЕН семестър, за някои университети и специалности има и ЛЕТЕН прием.
 • Възможност за работа по време на обучението.
 • Предлагат се подготвителни курсове по датски език за кандидат-студентите, които са избрали този език на обучение.

Продължителността на бакалавърските програми в Нидерландия обикновено е 3 години, макар че има и изключения. Що се отнася до магистърските, продължителността варира между 1 и 3 години.

Изисквания за кандидатстване

Всеки университет има своите особени изисквания за кандидатсване, но общото по между ум е, че за разлика от българските университети, няма приемни изпити при кандидатстване. Всичко зависи от дипломата за средно или висше образование, препорките, които са важна част за избора на кандидат-студента.

Владеенето на английски или холандски език също е решаващ фактор. Мотивационното писмо е важна част от кандидатурата, защото дава представа на комисията по прием на документите до колко е мотивиран кандидатът и какви са неговите качества, които го отличават от останалите.

Няма ограничение за броя на висшите учебни заведения, в които може да се кандидатства в Нидерландия. Кандидат-студентът може да бъде приет в няколко университета, за които е подал документи, след което трябва да направи своя избор къде иска да учи.

Предлагат се подготвителни курсове по езика преди започването на учебния процес. Но все пак се изисква владеене на английски или холандски – поне на ниво В1-В2, за да може бъдещият студент да се включи в курса.

Ние ще ти помогнем да избереш най-подходящата за теб специалност

Cooltravel предлага напълно безплатен тест за професионална ориентация, разработен от професионален психолог. Посетете ни в един от нашите офиси или се свържете с нас, за да запазите час за индивидуална консултация.

Необходими документи за кандидатстване

Във висшите учебни заведения в Нидерландия стандартните необходими документи за кандидатстване са следните:

 • Диплома за завършено средно или висше образование или академична справка
 • Сертификат за владеене на английски език – TOEFL, IELTS, CAE, PTE или други – в зависимост от университета
 • Препоръки – обикновенно от преподаватели
 • Мотивационно писмо
 • Оригинал и едно копие от всички сертификати и дипломи на кандидат-студента, независимо дали са обвързани със специалностите, за които се кандидатства.
 • Доказателство за здравно осигуряване или документ за отказ – ако сте здравно осигурени, извадете си Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Безплатна е и покрива заболяванията по здравна каса в целия Европейски съюз.

Има и специалности с по-специфични изисквания, а за някои се налага и полагането на приемен изпит. За повече подробности във връзка с избраната от Вас специалност, обърнете се към консултант на Куул Травел.

Срокове за кандидатстване

В Нидерландия срокът за кандидатстване за бакалавърски специалности варита от 15 януари до 12 август, а за магистърски програми – до 15 май. В този случай учебната година започва през
септември, т.е. от зимния семестър.

В някои университети може да кандидатствате и през декември, като в този случай учебната година започва през февруари, т.е. от летния семестър.

Езици на обучение

Освен холандския, основният език на обучение в Нидерланди яе английският. Някои университети предлагат обучение и на немски език. Кандидат-студентите, които знаят холандски език, могат да започнат обучението си заедно с местните студенти.

Кандидатстващите за обучение в Нидерландия могат да бъдат както студенти от българските английски гимназии, така и хора, които са придобили сертификат по един от езиците на обучение в избрания от тях ВУЗ.

Сертификатите по английски език не са задължителни за кандидатите, които имат достатъчно часове по английски език в училище.

Все пак това не важи за всички университети и специалности, затова най-сигурният начин за достъп до холандски университет е притежанието на един от следните документи:

 • TOEFL, IELTS, CAE – курс и изпит може да се държат в България
 • Документ за владеене на холандски или немски език – според изискванията на съответния университет.
 • Други сертификати по езика, които се признават в съответния ВУЗ.
 • Подготвителна година по езика – повечето университети в Нидерландия предлагат подготвителна година по английски, холандски или немски език. Изискването да се запишете на такъв курс е нивото ви по съответния език да е минимум В1.

Семестриални и други такси

Таксата за обучение в бакалавърските и магистърските програми e 2 168 евро годишно за граждани на Европейския съюз, като първата година тя е наполовина. Допълнителни административни такси не се начисляват.

Разходите за наем са около 300-500 евро месечно.
Като цяло разходите за живот са около 800-1000 евро месечно.

Студентите получават намаление в много магазини, ресторанти, кина, музеи. За да получите възможно най-много отстъпки, заявете своята ISIC карта в офисите на Cool Travel!

Стипендии

Холандските висши учебни заведения отпускат стипендии на студентите си в зависимост от специалността, която изучават.

Холандското Министерство на образованието, културата и науката предоставя 4 милиона евро годишно за отличен успех на студенти от цял свят по програма „Хойхенс“ (HSPHuygens).

Студентът може да кандидатсва и за студентски заем, но това става на място в Нидерландия след заплащане на таксата за първата учебна година, а не предварително. За заем, покриващ разходите за семестриални такси, може да се кандидатства към държавния фонд на Нидерландия. Заемът се отпуска всеки месец, като връщането му става след приключване на обучението и достигане на определен минимален доход.

Стипендии в Нидерландия се отпускат и по програма Еразъм за студентите, които отговарят на условията за кандидатстване. Повече подробности за програмата може да научите от консултантите на Куул Травел.

Настаняване

Настаняването става в общежития или частни квартири. Голяма част от универсиетите разполагат със собствени общежития. Те са съвременни, модерни и разполагат с всички необходими удобства за студентите. В повечето случаи се намират в кампуса на университета, близо до учебната база, библиотеките, спортните площадки.

Що се отнася до частните квартири, има голям избор и не се налага търсенето да започне с месеци по-рано. Намирането на подходящото жилище става сравнително бързо и безпроблемно.

Разходите за наем варират между 300 и 900 евро на месец в зависимост от удобствата и големината на жилището.

Знаете ли, че...

Ние ще ви асистираме при кандидатстването за общежитие.
Свържете се с нас още днес с наш консултант и задайте своите въпроси. Свържи се с нас

Работа по време на следването и след това

След приемането на България в ЕС се направиха редица промени в законодатеслтвото на страните – членки на Съюза, за да може да се осигури равен достъп на всички граждани до медицински грижи и работа. В края на 2012 г. отпадна ограничението за българи, което дава възможност да се работи на пълен работен ден, но работодателят все пак е длъжен да получи разрешение за наемане на студенти.

Що се отнася до изискванията на университетите, препоръчително е да не се пропускат лекции, затова студентът трябва да съобрази учебния с работния си график.

След завършване на висше образование в Нидерландия може да се работи без проблем в голяма част от страните от Европейския съюз.

Често задавани въпроси за: Нидерландия

1. Защо в Нидерландия не се отпускат стипендии от университетите?

 • Таксите на университетите са достъпни за студентите от Европейския съюз. Сравнително ниски са и не се налага отпускане на стипендия, за да бъде покрит този разход.

2. Има ли много българи, които учат в холандските университети?

 • Да, годишно за Нидерландия заминават 1/5 от българските студенти, решили да учат в чужбина.

3. Защо да избера да уча в Нидерландия ?

 • Висшето образование в Нидерландия е на високо ниво, достъпно е от финансова гледна точка и предоставя много възможности за реализация. В тази държава има представителства на много международни, световноизвестни компании, които наемат студенти както на стаж, така и на работа.

4. Мога ли да продължа обучението си в друга държава, след като получа диплома от Нидерландия?

 • Да, дипломите от Нидерландия се признават в целия свят.

5. Мога ли да се прехвърля в друг европейски университет, ако съм учил/а известно време в Нидерландия?

 • Да, обучението и оценките от изпитите, положени в университет в Нидерландия, се признават в университети от цял свят.

НАПРАВИ ПЪРВАТА СТЪПКА

Изпрати ни запитване

Попълни тази форма и ние ще се свържем с теб
по имейл или телефон


Защо да изберете CoolTravel?

Мария - Edinburgh Napier University

Какво казват студентите за нас?

"Консултантите на Cool Travel винаги са били много услужливи и приятни. Често ходих до офиса им за помощ и съвети. Те ми помогнаха да премина през процеса на сложното и заплетено кандидатстване в чужбина, без тях нямаше да се справя."

— Мария, Edinburgh Napier University

Или се обади на наш консултант

Понеделник до Петък: 9:00 - 18:00

Scroll to Top