Висше образование в

Дания

Население

5.857 милиона

Език на обучение

датски и английски

Известни градове

Копенхаген, Орхус, Оденсе, Аархус, Роскилде

Националности

германци, шведи, норвежци, поляци, турци, сомалийци, сирийци, иракци, афганистанци, китайци и много други

Валута

датска крона (DKK)

Чуждестранни студенти

около 34,030

Висше образование в Дания

В Дания има 17 висши учебни заведения, които се делят на три вида – университети, колежи и професионални академии.

Предимствата на висшето образование в Дания са:

 • Безплатно обучение – Дания наистина предлага неограничени възможности за обучение на студентите не само от България, но и от целия Европейския съюз.
 • Всички висши учебни заведения в страната разработват иновативни специалности с възможност за реализация след завършването на студентите навсякъде по света.
 • Една от най-старите образователни системи, с преподаване на високо академично ниво, е датската. Преподавателите са с отлични научни постижения, а стилът им на преподаване е динамичен.
 • Повечето университети, професионални академии и колежи са с паралелни програми на датски и английски език.
 • През последните години, не само заради безплатното образование, но и заради високия стандарт на обучение, Дания се превърна в една от най-атрактивните и търсени от българските студенти дестинации.
 • Голям избор на специалности
 • Международно признати дипломи и квалификации
 • Множество програми на английски език
 • В повечето случаи учебната година започва през септември, но има възможност и за кандидатстване за ЛЕТЕН семестър, като в този случай учебната година започва през февруари.
 • Кандидатстването става без приемен изпит за конкретна специалност.
 • Студентите имат възможност да работят на непълен работен ден по време на обучението си.

Започвайки обучението си в Дания, студентите ще се запознаят с интересна система на обучение – наред с посещението на лекции, студентите ще работят в екип по проекти, ще участват в множество учебни дискусии и семинари, ще имат възможност да развият логическото си, аналитично и критично мислене и най-важното за трудовия пазар през ХХI век – работа в екип, иноваторско мислене и творчески способности.

Бакалавърските специалности са с продължителност 3 години, а магистърските – 2 години, като 1 от тях е посветена на самостоятелно академично проучване.

Изисквания за кандидатстване

Във висшите учебни заведения в Дания не се полагат приемни изпити при кандидатстване за повечето специалности. Но за програмите по изкуствата и за други програми, които изискват специфични умения от страна на кандидата, се държат такива изпити.

В Дания няма огранчение за броя на висшите учебни заведения, в които може да подаде документи кандидат-студентът.

Езиците на обучение са основно датски и английски. Няма изискване за владеене на датски език за студентите, които кандидатстват за специалности на английски език, но все пак е препоръчително да имат минимални познания, тъй като ще им се налага да използват комуникативно датски в ежедневието си.

Всички кандидати от ЕС са с равни права при кандидатстване в униврситетите. Това се отнася за всички специалности от всички направления.

Ние ще ти помогнем да избереш най-подходящата за теб специалност

Cooltravel предлага напълно безплатен тест за професионална ориентация, разработен от професионален психолог. Посетете ни в един от нашите офиси или се свържете с нас, за да запазите час за индивидуална консултация.

Необходими документи за кандидатстване

Необходимите документи за кандидатстване в Дания са:

 • Диплома (академична справка) за завършено средно или висше образование – в оригинал и легализиран превод на английски или датски език
 • Сертификат или диплома, удостоверяващи владеенето на английски и/ или датски език – в оригинал и легализиран превод на един от двата езика; повечето университети приемат с TOEFL, IELTS, CFE, CAE, CPE, като минималният резултат зависи от избраната специалност и е различен за всяко висше учебно заведение.
 • CV и мотивационно писмо – където е необходимо
 • Снимки
 • Доказателство за здравно осигуряване или документ за отказ – ако сте здравно осигурени, извадете си Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Безплатна е и покрива заболяванията по здравна каса в целия Европейски съюз.

Срокове за кандидатстване

В част от университетите в Дания може да кандидатствате както за прием през летния семестър, така и през зимния. Също така не за всички специалности се предлага тази възможност.

В случай че сте решили да започнете обучението си през зимния семестър, крайният срок за кандидатстване за повечето специалности е 15 март и учебната година започва в края на август или началото на септември.

Ако предпочитате да стартирате през летния семестър, документите се подават до месец декември, а занятията започват през февруари.

Езици на обучение

Основните езици на обучение в Дания са датски и английски.

Сертификатите и дипломите по английски език, които се признават от висшите учебни заведения, са:

 • TOEFL – IBT (минимум 83 т.), PBT (минимум 550 т.), CBT (минимум 215 т.)
 • IELTS – минимум 6.0
 • CFE, CAE, CPE – минимум В
 • Диплома от завършена английска гимназия с определен минимален хорариум
 • Диплома за завършена английска или датска филология с определен минимален хорариум

Може да кандидатствате и с диплома или сертификат по датски език. Такива сертификати обаче е трудно да получите от България. Все пак някои български университети предлагат курсове по този език.

Има специалности, чиито лекции се водят и на други езици, но те са рядкост. За повече информация, обърнете се към консултант на Куул Травел.

Семестриални и други такси

Дания е една от страните, които уеднаквиха критериите и изискванията си към всички студенти от Европейския съюз и ги приравниха към собствените си поданици.

Българите в Дания се обучават БЕЗПЛАТНО по бакакалавърските и магистърските програми. Няма значение каква специалност сте избрали, нито какъв е езикът на обучение.

Административни такси се начисляват от някои университети, но те са в минимални размери.

Стипендии

Тъй като обучението в Дания е безплатно, възможностите за получаване на стипендии са доста ограничени. Въпреки това, макар и рядко, може да бъдат отпускани такива стипендии на българи.

Българското правителство и Кралство Дания, както и Министерството на науката, иновациите и висшето образование на Дания решиха да подпишат културна спогодба, която осигурява стипендии, насочени към следните групи:

 1. Студенти, които са изучавали датски език най-малко 2 години преди датата на кандидатстване – стипендии се предоставят в областите култура, датски език и литература.
 2. Магистри и докторанти за научни изследвания в областта на датския език и културата, както и други области като проектиране, архитектура или археология на Дания.

Датската агенция за международно образование прави окончателния подбор на кандидатите.

Понастоящем информацията, която предоставяме, е валидна до 28 февруари 2012 г. Надяваме се тази тенденция да продължи и в следващите учебни години.

Що се отнася за покриване на ежедневните разходи по време на престоя на студентите в Дания, има различни частни банкови или други кредитни институции, които отпускат студентски заеми.

Настаняване

Всеки студент би могъл да избира между 2 типа настаняване в зависимост от това дали университетът предлага собствени общежития или не. Наемът варира между 240 – 400 евро на месец, ако се класирате за общежитие. В тази сума се включва обзавеждане от първа необходимост – например легло, бюро, гардероб.

Ако решите да изберете настаняване в частна квартира, трябва да предвидите между 300 и 500 евро за стая под наем, като в повечето случаи при тази цена обзавеждане не се включва.

Квартири не се намират лесно, затова ние от Куул Травел препоръчваме веднага, щом изберете дестинация за висшето си образование, да започнете търсене на жилище.

Знаете ли, че...

Ние ще ви асистираме при кандидатстването за общежитие.
Свържете се с нас още днес с наш консултант и задайте своите въпроси. Свържи се с нас

Работа по време на следването и след това

Времето за работа на студентите по време на следването не е ограничено, трудовият пазар е отворен за хора от Европейския съюз. Препоръчително е обаче да не отделяте повече от 20 часа седмично за работа с оглед на това, че трябва да посещавате редовно учебните занятия.

Студентите, завършили датски университети, имат множество възможности за реализация както на националния, така и на глобалния трудов пазар. Дипломите от тези висши учебни заведения се признават по цял свят.

Често задавани въпроси за: Дания

1. Наистина ли е безплатно обучението в Дания?

 • Да, след приемането на България в Европейския съюз, висшето образование в Дания е безплатно. Студентите не дължат семестриални такси.

2. Може ли българските студенти да работят в Дания?

 • Да, за студентите от Европейския съюз паднаха ограниченията за работа в Дания, т.е. няма максимален брой работни часове на седмица. Все пак ние от Куул Травел препоръчваме да съобразите работното си време с учебните занятия.

3. Има ли административни такси за кандидатстване в Дания?

 • Повечето университети не изискват административни такси за кандидатстване в Дания към януари 2013 г.

4. Къде мога да се настаня в Дания?

 • Може да изберете между 2 типа настаняване – студентско общежитие или частно жилище.

5. Кога се кандидатства за общежитие в Дания?

 • В повечето университети кандидатстването става 1 месец преди началото на учебната година.

6. Мога ли да продължа обучението си в друга държава, след като получа диплома от Дания?

 • Да, дипломите от Дания се признават в целия свят.

7. Мога ли да се прехвърля в друг европейски университет, ако съм учил/а известно време в Дания?

 • Да, обучението и оценките от изпитите, положени в университет в Дания, се признават в университети от цял свят.

НАПРАВИ ПЪРВАТА СТЪПКА

Изпрати ни запитване

Попълни тази форма и ние ще се свържем с теб
по имейл или телефон


Защо да изберете CoolTravel?

Мария - Edinburgh Napier University

Какво казват студентите за нас?

"Консултантите на Cool Travel винаги са били много услужливи и приятни. Често ходих до офиса им за помощ и съвети. Те ми помогнаха да премина през процеса на сложното и заплетено кандидатстване в чужбина, без тях нямаше да се справя."

— Мария, Edinburgh Napier University

Или се обади на наш консултант

Понеделник до Петък: 9:00 - 18:00

Scroll to Top