Висше образование в

Белгия

Население

11.59 милиона души

Език на обучение

френски, немски, холандски

Известни градове

Брюксел, Антверпен, Гент, Брюж

Националности

над 200 различни националности

Валута

евро (€)

Чуждестранни студенти

около 80 000

Белгия знаме

Висше образование в Белгия

 • Белгия - страна с богата култура, седалище на много институции на ЕС и НАТО, на шоколада и диамантите, приветства желаещите да завършат престижно висше образование в международна атмосфера.
 • Доказателство за академичните постижения в областта на науката иобразованието е фактът, че пет от университетите в Белгия са в класацията на 200 от най-добрите висши учебни заведения в света и предвид малките размери на страната, това е голямо признание.
 • Разделението на райони в страната предлага не само обучение на различен език, но и други особености. Избирайки Брюксел, студентите попадат в една изключително интернационална атмосфера и биха могли да получат подготовка в специалности в сферата на международните отношения и политика.
 • Заинтересованите от модата и дизайн избират Антверпен - колоритното градче предлага програми в тази област, а за свободното време разполага с интересни музеи и дейности.
 • Друга популярна образователна дестинация е Гент - не много голям град, който често остава в сянката на предходно изброените, но университетът там е с изключително висока репутация в областта на науката и научните изследвания.

Изисквания за кандидатстване

Кандидатстването в белгийските университети става изцяло онлайн. Дипломата за средно образование следва да бъде приравнена към бeлгийската.

Кандидат-студентите, желаещи да изучават специалности в областта на изкуството и инженерните науки, се явяват на приемен изпит.

За специалностите медицина и дентална медицина се изисква издържан TOSS – тест за специалности в здравната сфера.

Ние ще ти помогнем да избереш най-подходящата за теб специалност

Cooltravel предлага напълно безплатен тест за професионална ориентация, разработен от професионален психолог. Посетете ни в един от нашите офиси или се свържете с нас, за да запазите час за индивидуална консултация.

Необходими документи за кандидатстване

Необходими документи за кандидатстване в белгийски университет са:

 • лична карта или международен паспорт
 • диплома за средно образование или академична справка, съдържаща оценките и хорариума за 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас.
 • сертификат за владеене на език – в зависимост от езика на обучение се приемат: за английски – TOEFL, IELTS, CAE, CPE; за френски – DELF, DALF, TCF; за холандски – CNaVT, NT2.
 • мотивационно писмо
 • препоръки
 • CV
 • снимка
 • доказателство за здравно осигуряване или документ за отказ – ако сте здравно осигурени, извадете си Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Безплатна е и покрива заболяванията по здравна каса в целия Европейски съюз.

Срокове за кандидатстване

Стандартният срок за кандидатстване в белгийски университети е 1 юни в съответната година. Все пак някои висши учебни заведения определят различни срокове или нямат фиксирани такива, но съветват кандидат-студентите да подадат документи възможно най-рано.

Езици на обучение

Повечето от предлаганите програми в белгийските университети са на френски език. Някои университети предлагат и специалности на холандски.

Предвид засилващия се интерес на чуждестранни студенти към обучение в страната, все повече програми се предлагат и на английски език.

Семестриални и други такси

Таксите за обучение в университетите в Белгия са различни в зависимост от географската област, в която се намира висшето учебно заведение – фламандска, немскоговореща или френска общност.

В държавните университети таксата за студенти от държави – членки на Европейския съюз, рядко надвишава 837 евро на учебна година.

Стипендии

В Белгия студентите имат право да кандидатстват за стипения, която се отпуска от съответния университет, както и за правителствена или от такава от други белгийски организации.

Предлаганите стипендии често са свързани с изучаването на определени специалности. Отпуска се и финансиране според държавата на произход, като българските студенти биха могли да се възползват това за студенти от ЕС.

Настаняване

Университетите предоставят подробна информация относно опциите за настаняване на студентите си.

Най-изгодният вариант е ползването на общежитие, но голям брой студенти избират и отсядането в споделена квартира.

Знаете ли, че...

Ние ще ви асистираме при кандидатстването за общежитие.
Свържете се с нас още днес с наш консултант и задайте своите въпроси. Свържи се с нас

Работа по време на следването и след това

Студентите в Белгия имат право да работят до 20 часа седмично по време на учебната година.

За да работите легално, е необходимо да имате работно разрешително.

Често задавани въпроси за: Белгия

1. Колко приблизително ще струва издръжката ми на месец в Белгия?

 • Разходите за живот зависят от града, който студентът избере. В столицата Брюксел стандартът на живот е най-висок, а най-евтино е в Антверпен.
  Приблизително ще бъдат необходими между 690-1000 евро на месец. Тази сума може да бъде по-малка в зависимост от типа настаняване.

2. Кога се кандидатства в университетите в Белгия?

 • Обичайният срок за кандидатстване е 1 юни, макар и някои университети да определят различни от тази дата. За повече информация, обърнете се към консултант от Cool Travel.

3. В Белгия отпуска ли се финансиране за чуждестранни студенти?

 • Да, някои финансови институции отпускат финансиране на студенти от други държави. За повече информация, обърнете се към консултант от Cool Travel.

4. Възможно ли е да уча магистратура в Белгия, ако бакалавърската ми степен е завършена в България?

 • Да, може, стига бакалавърската степен да е в същата сфера на обучение.

НАПРАВИ ПЪРВАТА СТЪПКА

Изпрати ни запитване

Попълни тази форма и ние ще се свържем с теб
по имейл или телефон


Защо да изберете CoolTravel?

Мария - Edinburgh Napier University

Какво казват студентите за нас?

"Консултантите на Cool Travel винаги са били много услужливи и приятни. Често ходих до офиса им за помощ и съвети. Те ми помогнаха да премина през процеса на сложното и заплетено кандидатстване в чужбина, без тях нямаше да се справя."

— Мария, Edinburgh Napier University

Или се обади на наш консултант

Понеделник до Петък: 9:00 - 18:00

Scroll to Top