2023г е особено успешна за Борис – завършва като първенец на випуска си в НУМТИ „Добрин Петков“ в класа на г-жа Светлана Косева, получава награда за художественотворчески постижения, преборва се с огромна конкуренция от кандидати и бива приет в две от най-престижните американски консерватории в Ню Йорк – Manhattan School of Music в класа по пиано при Solomon Mikowsky & Jiayin Li и в Mannes School of Music at the New School в класа по пиано при професор Павлина Доковска. Но след като премина тежка селекция, пребори се с голяма конкуренция и усети атмосферата и духа на Брюксел, Борис избра Кралската Консерватория и класа на проф. Боян Воденичаров, за да развива таланта си. Какво предстои в академичния и професионален път на Борис, предстои да разберем и очакваме с огромно нетърпение и вълнение! Екипът на Куул Травел е изключително щастлив, че успя да се докосне до таланта на Борис и да му помогне по пътя за сбъдване на неговата мечта!

Ето какво казва майката на Борис, инж. Мария Бикова:

Труден път извървяхме заедно с Татяна Стоименова и целия екип на Куул Травел от миналия септември до сега. Започнахме с проучване на обучението и условията, при които се кандидатства в Холандия, Германия, САЩ и Белгия.

Борис подаде документи и изпрати записи в Ню Йорк и Брюксел – това беше неговото решение и той успя!

Татяна беше денонощно и винаги на линия да даде решение на труден въпрос, да намери информация и да съдейства с каквото може. Тя бе винаги усмихната, дружелюбна, отворена за проблемите ни и вълнуваща се заедно с нас. Целият екип на агенцията е прекрасен! В тях ние намерихме най-добър партньор, съветник и приятел. За мен и Борис беше удоволствие да работим заедно!

Без Вас, мили хора, без вас Татяна, нямаше да се справим, нямаше дори да имаме смелостта да започнем. Изключително компетентни, дружелюбни и отзивчиви – това е моето впечатление от Куул Травел.

Благодаря от все сърце на Татяна Стоименова и на целия екип на агенцията!

Незаменими сте!

Силно Ви препоръчвам на всеки!

С уважение и признателност: инж. Мария Бикова – майка на Борис Биков-пиано

Автобиография на Борис

„Търся професионализъм във всяко мое изпълнение и мечтая да бъда солов изпълнител на световни сцени и да водя майсторски класове“

Пътят на Борис до Кралската академия в Брюксел е осеян с упорит труд и много успехи в областта на музиката.

Започва да свири на пиано, когато е на 5 години при Даниела Костова.

От септември 2013г. е ученик от класа по пиано на г-жа Светлана Косева в НУМТИ „Добрин Петков”–гр. Пловдив, с Директор Нели Попова Коева.

Следват много първи награди от междунарожни конкурси България и чужбина, някои от които са: “Манолов ММК”,Ню Йорк,САЩ (2022г.)- стипендия на името на проф. Ростислав Йовчев;
МК „Музиката и Земята“-гр.София(2021г.);
МК „Слава“/Glory/-Лондон,Великобритания(2021г.);
МКК „Лист-Барток“-гр.София(2020г.);
МК „Охрид те сакам“, Македония(2020г.);
МКК „Шуман–Брамс“-Пловдив“(2020г.);
“ Европейски музикален конкурс гр. Монкалиери, Торино, Италия(2019г.);
„Изпълнител на 2019 година“-МК „Великите композитори“-Лондон(2019г.);
„Изгряващ талант на Света“,„Изгряващ талант на Европа“- „Великите композитори“-Лондон(2019г.);
МК “Таланти на пианото 2019”-„Къщата на Верди“,Милано,Италия(2019г.);
МК „e-Muse 2019-Атина,Гърция(2019г.),
МК за пиано „Concours International de Piano de Nice Côte d’Azur“-2018-солист на Симфоничния оркестър на Ница /в 3 етапа/. Не е пресъдено първо място (2018г.);
МК„Открити международни сцени-2018″-Културно сдружение „Фестивал и конкурс“-Малатеста Театър Монтефиоре (Римини- Италия-2018г.);
МК за пиано-“Руската консерватория Александър Скрябин”-“Руския културен център”-Париж,Франция(2018г.);
ММК“Имка“–Сараево-Босна и Херцеговина(2018г.);
МК „Play-Festival & Contest-Русия,Италия(2018г.);
МК за пиано“ ШУМАН-БРАМС,Пловдив(2017г.);
ММК „Гранд Виртуоз-Виена, Австрия(2017г.).Участва в концерта в Musikverein, Gläserner Saal., Виена;
ММК „Надежди, таланти, майстори“-Добрич (2017г.) ;
ММК „Наследници на Орфей“,КК „Албена“,България (2017г.);
МК „PianoTalents“-Милано, Италия(2017г.) ;
МК“Златен ключ-Париж, Франция,(2017г.) ;
ММК „Голямата награда виртуоз-Лондон, Великобритания (2017г.),
Участва в концерта в Роял Албърт Хол,Лондон;
МК “ Simon Delber-Février „,Ница,Франция(2016г.);
„ МК“ Николай Рубинщайн -Париж, Франция(2016г.);
МК за млади пианисти-Ниш, Сърбия(2016г.) и др.

Борис Биков е концертирал в: Роял Албърт Хол–Лондон, в Gläserner Saal, Musikverein-Виена, Голямата зала на „Къщата на Верди“/“Casa Verdi“/ – Милано, “Мраморната зала” на “Руския културен център”-Париж, „Концертната зала „Мегарон Атина“ и др.

Свирил е на сцените на Manhattan School of Music- Ню Йорк, Mannes School of Music at the New School-в Ню Йорк, Българския културен институт-Париж и в Посолството на Република България в Загреб,.

На 8.02.2023 г. изпълнява С.Прокофиев–Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор оп. 16, I част Andantino-Allegretto с Оркестър на Държавна опера–Пловдив, Диригент:К.Добройков в Дом на културата „Борис Христов“-Пловдив.

Свирил е като солист на: Симфоничния оркестър на Ница в Националната консерватория в Ница, Симфоничния оркестър на НУМТИ“ Добрин Петков“–Пловдив с Диригент:П.Първанов и Държавния симфоничен оркестър в Шумен с Диригент:Сл.Димитров.

Таланта и постиженията на Борис са оценявани и подкрепяни от: Проект „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас”/ 2018/2019г./;„Ротари клуб Пловдив“/2017/2018г., 2018/2019г. и 2019/2020г.,/; Фондация „Енчо Керязов“/2018г. и 2019г.-седмо и осмо издание/, Носител на наградата на диригента маестро Миша Дамев; Стипендиант през учебните 2019/2020г., 2020/2021г., 2021/2022г. и 2022/2023г. на Министерство на културата; Стипендиант е през учебните 2020/2021г. и 2022/2023г. на „Американска фондация за България“.

Постижения на Борис като музикант-пианист досега:

През 2023 г .:

На 22-ри юни е удостоен с :

– Грамота от НУМТИ „Добрин Петков“ и Училищното настоятелство „Д. Петков“ – Голямата награда на името на „Добрин Петков“ за високи творчески постижения,

– Грамота от НУМТИ „Добрин Петков“ – Първенец на випуск 2023г,

– Грамота с награда на Педагогическия съвет за отличен успех и художественотворчески постижения.

– На 17-ти май се явява на прослушване-изпит за прием в „Кралска консерватория – Брюксел“, след като успешно е преминал на 6-ти май теоретичен-онлайн изпит. На 23-ти май е уведомен, че е преминал успешно всички изпити и е приет в същата консерватория.

– На 1-ви май участва в концерт, съпътстващ откриването на фотоизложба „БЪДЕЩЕТО НА ПЛОВДИВ“ на Таня Коритарова, разположена в Градската градина до фонтаните на Деметра, гр. Пловдив.

– На 29 април участва в концерт в Париж, проведен в галерията на Българския културен институт – Париж, организиран от Посолството на Република България в Париж и Министерство на културата на България.

– В края на март получава поздравления и писма за прием в Manhattan School of Music и в Mannes School of Music at the New School в Ню Йорк. И двете консерватории са класирани на трето място в Топ 10 музикални консерватори в САЩ /в света/. В писмата за прием се съобщава, че е приет при професорите, които си е избрал първоначално – в Manhattan School of Music в класа по пиано при Solomon Mikowsky & Jiayin Li,приет е също в Mannes School of Music at the New School в класа по пиано при професор Павлина Доковска.

Музикалното училище Манхатън: MSM се намира в Morningside Heights – на горната част на Ню Йорк, близо до Колумбия и Барнард. Това е голяма консерватория с 900 студенти, включително около 400 студенти, изучаващи глас, композиция или представление. Факултетът на MSM включва членове на Нюйоркската филхармония, Metropolitan Opera и Джаз оркестър на Lincoln Center. Училището е една от седемте консерватории, които използват унифицираната заявка, която е подобна на обикновеното приложение за консерватории. Ако вашият тийнейджър или 20-нещо използва тази онлайн заявка, не се предавайте твърде самодоходоносно за бързото завършване! Унифицираното приложение е само част от това, което се изисква. МСМ, подобно на всяка друга консерватория, изисква допълнителни изпити по есета, прослушвания и музикална теория.

Основана през 1916 г., Музикалното училище в Mannes е едно от триото на Ню Йорк Сити от високо уважавани музикални консерватори. Колежът Маннес и новото училище за музика  предлага бакалавърски и дипломирани степени по класическа музика, глас и композиция в Mannes в Upper West Side и джаз в New School в Greenwich Village. Новото училище е консорциум от колежи, който включва и Парсънс. Основана през 1916 г., Mannes се присъединява към консорциума „Ново училище“ през 1989 г. Програмата за класическа музика включва 314 студенти и докторанти, като в него участват и членове на Нюйоркската филхармония и Столична опера, както и някои от най-изявените композитори на деня. Новото училище за джаз и съвременна музика предлага бакалавърска степен.

– На 25 март 2023 г. в концертна зала НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София участва в камерен концерт „Имена от бъдещето“, организиран от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София

– На 13 март 2023 г. в Камерна зала на Образцово народно читалище „Заря-1858“, Хасково – участва в концерта по случай 165години от основаването му.

– На 27 и 28-ми февруари се явява на изпити в Manhattan School of Music и в Mannes School of Music at the New School в Ню Йорк.

 – На 16-ти февруари в Концертна зала „Добрин Петков” – НУМТИ “Добрин Петков“- гр. Пловдив, Борис Биков и Йордан Тодоров провеждат самостоятелен клавирен концерт. На този концерт Борис представя целия си репертоар, който е подготвил за последващите изпити в Ню Йорк.

– На 8 февруари 2023 г., Зала – Дом на културата „Борис Христов в Първи концерт от юбилейния афиш 100 години от рождението на Добрин Петков (1923 – 1987) съвместно с Оркестър на Държавна опера – Пловдив, Диригент – Константин Добройков

изпълнява на Сергей Прокофиев – Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор оп. 16, I част Andantino-Allegretto.

През 2022 г .:

– В началото на ноември 2022г. започва подготовка по кандидастване и прави първи професионални студийни записи в Respect Records – STUDIO 2 , с които кандидатства, за да продължи своето музикално образование в Ню Йорк. В края на декември получава съобщение от Manhattan School of Music и от Mannes School of Music at the New School, че е преминал успешно първия етап от кандидатстването и го канят на изпит / живо прослушване-изпит 2-ри етап/ в Ню Йорк в края на февруари 2023г.

– На 06.07.22г. с решение на управителния съвет на Национален Фонд “Култура”

печели „Награда за високи постижения на учащи в областта на културата”.

-Абсолютен победител (100/100 т.), Първа награда (Раздел Класика, Категория Пиано, арфа, акордеон, Четвърта възр. група – от 14 до 17 год.) и едногодишна стипендия от Министерството на културата в Шести Международен конкурс за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители, организиран от сдружение „Мюзик контекст“, 24 – 26 юни 2022 г., Курортен комплекс „Боровец“,

– На 7-ми юни участва с клавирен съпровод в „Самостоятелно-камерен концерт“ на Ева-Фей МакГонегал-цигулка, осъществен в зала „Съединение“ – гр. Пловдив,

-Първа награда (Неприсъствен етап) и Първа награда (Присъствен етап), Номинация Класическо пиано, Пета възр. група – от 17 до 19 год. в Девети Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“, организиран от сдружение „Елита“, община Велико Търново и национален фонд „Култура“, Първи етап – неприсъствен: 15 февруари – 25 април 2022 г., Втори етап – присъствен: 26– 29 май 2022 г., Велико Търново,

– На 30-ти май участва в благотворителен концерт „Заедно за Бояна“, осъществен в Концертна зала „Добрин Петков“ от ученици на училището, в помощ на две годишно дете, болно от страшната Болест на Краб (сфинголипидоза),

-По покана на Посолството на Република България в Загреб и с финансовата подкрепа на Община Пловдив, клавирно дуо Биляна Динкова и Борис Биков от класа по камерна музика на Детелина Маринкева, водени от директора на училището Нели Попова-Коева, изнасят концерт в рамките на официалния прием за хърватските официални власти и за дипломатическия корпус в Загреб по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Приемът бе на 25 май в Лапидариума на Археологическия музей в Загреб, Република Хърватия. Възпитаниците на НУМТИ „Добрин Петков” изпълняват „Химн на Св. Св. Кирил и Методий” (музика: Панайот Пипков, аранжимент за пиано на четири ръце: Пламен Арабов), Празнична увертюра от Веселин Стоянов (аранжимент за пиано на четири ръце: Кристиана Абрашева) и Соната за пиано на четири ръце от Франсис Пуленк.

– На 8-ми май участва в „Клавирно матине на ученици на НУМТИ“Д. Петков“-лауреати на национални и международни конкурси“, проведен в ДК „Борис Христов“ – гр. Пловдив,

– Първа награда и стипендия на името на проф. Ростислав Йовчев както и участие в майсторския клас на проф. И-Ян Чен в конкурса „Българска стипендия на името на проф. Ростислав Йовчев“ /онлайн/, в рамките на “Манолов международен музикален конкурс”, организиран от фондация “Музика фондация за бъдещето”, Ню Йорк, САЩ, април – май 2022 г. Интернационално жури бе в състав Антоанета Воденичарова, Хосу де Солаун (Испания, САЩ) и проф. Маркус Праузе (Австрия) и др.

-На 16 април 2022 г., в Концертна зала НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София клавирно дуо Борис Биков и Биляна Динкова, от класа по камерна музика на Детелина Маринкева / изпълняват Фр. Пуленк – Соната за пиано на четири ръце като участници в камерен концерт под надслов „Имена от бъдещето“, организиран от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

-Първа награда (Раздел Класика, V Категория – от 19 до 22 год., Пиано) в Международен музикален онлайн конкурс „Проф. Добри Палиев“, организиран от Добри Палиев-внук и арт академия „Палиев“, пролетно издание – 15 януари – 15 април 2022 г. Борис участва в по-високата възрастова група и бе достойно оценен от престижното жури в състав: Веско Ешкенази, Шинити Уено, Виктория Василенко, Добри Палиев, Жорж Оро, Тауфик Мирхан, Вилиана Палиева, Иван Герасимов, Марина Господинова,Димитър Карамфилов, Костадин Йоцов, Нилс Е. Хайдьо, Петер Македонски, Денис Боднар, Карина Скшешевска, Йоан Лаго.

През 2021 г .:

– На 1 октомври 2021 г.,в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“ участва в клавирен концерт – съвместна изява с възпитаници на Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин.

-На 12 юни 2021г. участва в „Гала концерт на лауреатите и журито на Х Международен клавирен конкурс „Лист-Барток““, който се проведе в Концертна зала НМА „Проф. Панчо Владигеров“- гр. София. Концертът се посвещава на 210-та годишнина от рождението на Ференц Лист, на 140-та годишнина от рождението на Бела Барток и е част от поредицата събития, посветени на 100-годишнината на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

-На 12 май 2021 г., в концертна зала „Добрин Петков“ участва със свое солово изпълнение в Тържествен концерт „125 години специализирано музикално образование в Пловдив и 75 години Пловдивско музикално училище“ .

– Лауреат на Първа награда от  XXIX Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“-гр. София /5-7-ми май 2021г/. В издание 2021 г. взеха участие над 40 млади музиканти от България, Япония, Македония, Русия и др. Авторитетното международно жури бе с председател проф. Жени Захариева. Конкурсът е посветен е на 22 април – Международен ден на Земята, и се провежда в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ в гр. София. В него от 1993г. до сега са участвали над 3000 млади музиканти от над 40 страни. Той е включен в програмата на Министерството на културата за закрила на деца с изявени дарби.

-Трета награда (Категория А – ученици от VIII до XII клас от XIV Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIC“ (Music of Austria and Germany International Competition), организиран от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и УН „Родни звуци“, 23 – 24 април 2021 година, Бургас

-На 20 април 2021 г., в концертна зала НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София,  Борис Биков участва с изпълнение на Панчо Владигеров -„Ритмично движение” из „Акварели“ ор. 37

в първия от цикъла концерти „Клавирни творби от български композитори“, организиран от Катедра „Пиано“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет и е включен в афиша със събития, посветени на 100-годишнината на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

-Втора награда, присъдена от Професионалното жури и Втора награда, присъдена от всички гласували участници (Трета възр. група – от 15 до 18 год.) от Международен онлайн конкурс „Музиката на Романтизма“, в рамките на серията от международни онлайн конкурси „Слава“ / Glory/, 11 декември 2020 – 19 януари  2021 г./Лондон, Великобритания/.

През 2020 г .:

-Втора награда в „Национален конкурс за млади пианисти „Стелла Ослекова“. Основен организатор на конкурса е Kултурна Aсоциация „eNikMa“, съставена от членове на Виенска филхармонияВиенски симфоничен оркестърансамбъл „eNikMa“, както и от ученици на Стелла Ослекова, които са и в състава на журито. Прослушванията се проведоха на 14.12.2020г., а класирането се обяви на 11-ти януари 2021г. – рожденният ден на именитата учителка.

– Втора награда, стипендия от Министерството на културата за лауреати – ученици от VIII до XII клас при условията и по реда на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби и специална награда на Фондация „Проф. Люба Енчева“ /във втора възрастова група: до 19 години/ в «Десети международен клавирен конкурс „Лист-Барток“»- гр. София – 4-7 декември. Организатори на конкурса: Унгарски културен институт към Посолството на Унгария в София, Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Конкурсът се проведе под патронажа на министъра на културата на Република България.и се организира с подкрепата на: Национален фонд „Култура“ на Унгария, Министерство на културата на Република .България, Фондация „Проф. Люба Енчева“.

По регламент «Десети международен клавирен конкурс „Лист-Барток“» трябваше да се проведе на живо, но поради заповедта на министъра на здравеопазването, според която конкурсите в присъствена форма се преустановяват, малко преди конкурса организаторите взеха решение той да се проведе чрез записи, изпратени от кандидатите.

Направиха се записи на 1-ви декември по изискванията и правилата на организаторите.

Те съдържаха следния конкурсен репертоар : Франц Лист – „Мефисто валс“, №1, S.514; Шуберт-Лист – „Горски цар“, S.558 №4; Бела Барток – ,,Четири пиеси за пиано’’ BB.27, Sz.22 – no.4 „Скерцо“.

– Първа специална награда/единствена, над първото място, с максимален брой точки – 100/, категория «Пиано» в VIII Международен конкурс „ОХРИД ТЕ САКАМ“ 19-22 ноември 2020, провеждащ се в рамките на Международния музикален фестивал „ОХРИД ТЕ САКАМ“ – Охрид, Македония.

Конкурса трябваше да се проведе на живо, но в последният момент, съобразявайки се с наложените противоепидемиологични мерки свързани с Ковид 19 в международен мащаб, организаторите промениха условията. Това издание да се проведе онлайн, чрез изпратени видеозаписи от участниците.

Борис участва с видеозапис, направен в в „Регионален Исторически Музей“ – гр. Пловдив на 23.10.2020г. , в който изпълни: J.S. Bach – Well tempered clavier book 1 – Prelude and fugue №14, fis moll, BWV 859, R.Schumann – Intermezzi op.4, no. 1,2 , Schubert-Liszt – Erlkönig S.558, no.4.

– Първа награда в трета възрастова група / ученици от VІІІ до ХІІ клас/, в „Седми международен клавирен конкурс „Шуман – Брамс“-Пловдив“ /12 – 15 ноември 2020 г./ . Той се престави със следния репертоар: Й.С.Бах – „Добре темпериран клавир“ – 1 том, Прелюд и Фуга №14, fis moll, BWV 859; Роберт Шуман – „Интермеци“ оп.4, №1,2,3; Шуберт-Лист – „Горски цар“, S.558 №4; Франц Лист – „Мефисто валс“, №1, S.514.

Борис получи още три награди: стипендия от Министерството на културата за лауреати – ученици от VIII до XII клас при условията и по реда на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби; специална награда на Председателя на организационния комитет и Директор на НУМТИ «Добрин Петков» – Пловдив – г-жа Нели Попова-Коева и специална награда на Фондация «МузикАртисимо» за участие в XII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ – Пловдив, 2021г.

– На 04.07.2020г. на „Римския стадион“ в гр. Пловдив, по покана на г-н Енчо Керязов, се включва в камерния концерт, в чест на отличените таланти на Деветите годишни награди на Фондация „Енчо Керязов“. Той изпълнява Шуберт-Лист – „Горски цар“, S.558 №4. Домакин на събитието е Фондация „Енчо Керязов“ и „Държавна опера Пловдив“.

– Първо място с изпълнение на “Variations sérieuses, op. 54” в онлайн конкурса Best Mendelssohn Performance – организатор GREAT COMPOSERS COMPETITION – Лондон.

Резултатите бяха обявени на 3-ти февруари, когато се отбелязват 211 години от рождението на композитора Феликс Менделсон.

– Със свои изпълнения, Борис Биков участва в официалната церемония по закриването на „Пловдив-Европейска столица на културата – 2019“, състояла се на 12 януари 2020г. в Дом на културата „Борис Христов“ от 19.00 часа. Тя бе под режисурата и с изпълнението на Държавна опера – Пловдив.

През 2019 г .:

-Второ място /94 точки от макс. 100/, с изпълнение на „ Mephisto Waltz, No. 1” S. 514 – Franz Liszt” и Schubert-Liszt – “Erlkönig”(transcription for piano) в “31-ви Европейски музикален конкурс гр. Монкалиери, Торино, Италия-28.11.2019г. -възрастовата група D – 15-16 г.

– Трета награда на 23-ия Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ – Добрич / 9-13 .09. 2019г./
– Второ място -„Изпълнител на 2019 година“ /Artist of the Year 2019 / от световния музикален конкурс „Великите композитори“/Лондон/ – 07.09.2019г. -възрастовата група IV /14-16г./

Той е единственият българин, удостоен с „Изпълнител на 2019 година“ /Artist of the Year 2019/. Борис получи ексклузивна покана за участие в конкурса и се включи в него с изпълнението си на “Félix Mendelssohn – Variations sérieuses, op. 54”.Третото издание на„ Изпълнител на годината“ се проведе само с лична покана към участниците, спечелили награда от конкурси, организирани от „Голям конкурс за композитори“/Лондон/ в периода 16 юни, 2018 г. – 15 юни 2019 г.От началото на годината до момента на поканата, той имаше следните постижения:

– Първо място в „Изгряващ талант на Света“, раздел: „Изгряващ талант на Европа“,

– Първо място – „Най-добро изпълнение на Григ“,

– Второ място в Най-добрите изпълнения на Шуман“,

– Първо място за „Най-добро изпълнение на Бах“.

– Първо място , с изпълнение на “ Improvisation on Norwegian Folk Songs, op. 29, No. 1 – E. Grieg” в „Най-добро изпълнение на Григ“ (3-то издание 2019) от световния онлайн конкурс за млади инструменталисти и певци „Best Grieg Performance“ /възрастовата група IV – 14-16 г. /  към „Великите композитори“/Лондон/-15.06.2019г.

– Първо място в световния конкурс за млади изпълнители „Изгряващ талант на Света“, раздел: „Изгряващ талант на Европа““. 9.06. 2019г. -възрастовата група IV – 14-16 г. Организатор -„ Великите композитори“/Лондон/ – 08.06.2019г. Резултатите бяха обявени на 9-ти юни 2019г. Той участва във възрастовата група IV – 14-16 години с изпълнение на “Félix Mendelssohn – Variations sérieuses, op. 54.”

Това е годишна серия от състезания, където се избират таланти от страни във всеки световен регион с изключение на Африка.

– Второ място, с изпълнение на „Fantasiestücke Op. 12, 1. At Eventide, 2.Aspiration – Robert Schumann“,във възрастовата група IV – 14-16 г. на световния конкурс „Най-добрите изпълнения на Шуман“. Организатор – „ Великите композитори“/Лондон/ – 08.06.2019г.

-Второ място /93 точки от макс. 100/, с изпълнение на „ Mephisto Waltz, No. 1” S. 514 – Franz Liszt” в „Международен конкурс таланти на пианото 2019” /PianoTalents Competition 2019“/ – IX-то издание. в раздел “ Young „, категория „G“ /14-15г./-4-ти до 9-ти юни 2019г., проведен в Голямата зала на „Къщата на Верди“ /“Casa Verdi“/ в гр. Милано, Италия.

Журито се състоеше от: Президент – Хюбърт Ступпнер и членове: Винченцо Балзани, Аки Курода, Всеволод Дворкин и Филип Раскин.

Конкурса се организира от Асоциация „Таланти на пианото“ – Милано /Associazione Pianofriends Milano/.

Той е под егидата на „Alink – Argerich Foundation An Independent Worldwide Information and Service Centre for Musicians and Competitions“.

Притежава признание от Европейския парламент – Certificate of Approval of Patronage from the European Parliament for the Pianotalents Competition in Milan.

В конкурса взеха участие 116 пианисти от 28 страни.

Веднъж в годината „Casa Verdi“ отваря врати, за да посрещне музикални таланти от цял свят. Тук е живял и творил Джузепе Верди и тук е погребан.

В тази величествена сграда изживяват обгрижвани старините си бивши артисти и музикати на Италия.

– Първо място , с изпълнение на “Scriabin, Etude Op.8 No.12” и .”Félix Mendelssohn, Variations sérieuses, op. 54” в ниво C / 12-14 г./ от Международен конкурс за класическа музика „eMuse 2019“ /09.05.2019г./. На 29-ти юни в „Концертната зала Мегарон Атина“, Атина, Гърция, участва в концерта и церемонията по награждаване на победителите. В концерта се включиха млади изпълнители от Гърция, Полша, Сингапур, Турция, Испания, Хонг Конг, България, Латвия и Армения, които показаха таланта си в Атина.

Преди концерта, той даде интервю пред гръцката телевизия „Attica”, която засне цялото събитие.

Тази година в конкурса са се включили 740 музиканти от много страни, от които 269 пианисти /информацията е от сайта./
Международен музикален конкурс „Muse“ е за изпълнители на класическа музика от всички възрасти и националности, включително отделна категория за музиканти-любители. Провежда се всяка година.
Конкурса се организира от Международната асоциация на изкуствата „The Мusе“и е под егидата и с подкрепата на „Министерство на културата на Гърция“. „Muse“ в момента е единственият конкурс в Гърция , който се провежда ежегодно, в международен мащаб, за всички класически музиканти от всяка възраст и националност.


– На 22.04.2019г. свири като солист „Концерт за пиано и оркестър в минор“ (част I Алегро) от Йохан Себастиан Бах в „Пролетен концерт на Симфоничния оркестър на НУМТИ“ Добрин Петков „с Диригент- проф. Пламен Първанов.


– Първа награда, с изпълнение на “J. S. Bach, Toccata in E Minor BWV 914” в „Най-добро изпълнение на Бах (3-то издание, 2019 г.)“ – 21.03.2019г. от световния музикален конкурс „ Великите композитори“/Лондон/.


През 2018 г .:

– Второ място, при неприсъдено първо в категорията „Млад Солист“ (Jeunes Solistes) – солист на Симфоничния оркестър на Ница в 11-то издание на Международния конкурс за пиано „Concours International de Piano de Nice Côte d’Azur“ -2018, организиран от Асоциация Piano Porta Caiel и Националната консерватория в Ница. / 22 -27 .10.2018г./
– Първо място в категория „JUNIOR C“ – 13-15 г. и специална награда за най-артистично представяне на всички нива и жанрове на открити международни сцени „2018“, организирани от Културно сдружение „Фестивал и конкурс“, проведено в Малатеста Театър Монтефиоре (Римини), Италия от 19 – 22 септември. Беше удостоен от журито с награда за най-артистично изпълнение.

– Второ място на ниво С / 12-14 години / от международен музикален конкурс за класическа музика “ eMuse 2018″. / 11.05.2018 г./
– Втора награда в категория „D“ / 13 – 15г./ в Международен конкурс за пиано, организиран от “Руската консерватория Александър Скрябин”, проведен от 23 – 25 април в “Мраморната зала” на “Руския културен център” в Париж, Франция.
– Първа награда на Международния музикален интернет конкурс „Имка“ – Сараево (Босна и Херцеговина). / 28.02.2018 г./
– Първа награда – Първа степен на Международния конкурс за уеб изкуства 2017-2018 – Play, организиран от Festival & Contest. /24.01.2018г/

През 2017 г .:

– Втора награда в „Национален конкурс за млади пианисти „Стелла Ослекова“. Основен организатор на конкурса е Kултурна Aсоциация „eNikMa“, съставена от членове на Виенска филхармонияВиенски симфоничен оркестърансамбъл „eNikMa“, както и от ученици на Стелла Ослекова, които са и в състава на журито. Прослушванията се провеждат през декември, а класирането се обявява на 11-ти януари – рожденният ден на именитата учителка.

– На 8 декември участва в пиано концерт в „Балабановата къща“, „Старият град“ – Пловдив по повод коледните тържества „Светлина и надежда“ като лауреат на 6-ти пиано пиано конкурс „Шуман Брамс“ – Пловдив, 2017
– На 24 ноември 2017 г. изпълнява първа част на „Концерт за пиано и оркестър в минор“ на Едвард Григ като солист на Държавния симфоничен оркестър в Шумен под диригентството на маестро Славил Димитров.

– Първа награда и специална награда „Росица Иванчева“ за висок професионализъм в „Шести конкурс за пиано“ ШУМАН – БРАМС, Пловдив 1-3.11.2017г.

– Първа награда в Международен музикален онлайн конкурс „Гранд Виртуоз“, Вина (Австрия), септември. Участва в концерта и церемонията по връчване на наградите на 22.09.2017г. във Виена, Musikverein, Gläserner Saal.

– Първа награда на 21-ия Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ – Добрич / 4-8 .09. 2017./
– Първа награда на V Международен музикален конкурс „Наследници на Орфей“, проведен в курорта Албена, България, / 31 август – 08 септември 2017 г./
– Второ място в раздел “ Young „, категория „D“ на 7-ия международен конкурс за пиано „PianoTalents“, проведен от 30 май – 4 юни 2017 г. в къщата на Верди /“Casa Verdi“/, Милано (Италия).
– Второ място в ниво C / 12-14 години / от международен музикален конкурс за класическа музика eMuse. / 1.05. 2017 г./
– ЗЛАТЕН КЛЮЧ – първо място „Международен френски конкурс за пианисти, цигулари и др.“ „Златен ключ“/23.04.2017 г./.

– Първа награда в Международен музикален конкурс „Голямата награда виртуоз“, Лондон (Великобритания). Участва в концерта и церемонията по награждаването на 04.04.2017. в Лондон, Роял Албърт Хол.

През 2016 г .:

– Първа награда в категория „Млади таланти“ (до 14 години) – „IX Международен конкурс за пиано“ Simon Delber-Février „, Ница, Франция – 24 – 29 октомври 2016 г.

– Втора награда (кат. А, 2 възрастова група – до 15 години) – 5-ти национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“, Варна, България, 29 – 31 октомври 2016 г. Награден е със специална награда (от диригент Станислав Ушев) за участие в концерт с Държавния симфоничен оркестър – Шумен.

– Първа награда (категория Дебютант D3) – „13-и международен конкурс за пиано“ Николай Рубинщайн „, Париж, Франция, 17-23 април 2016 г.
– Първа първа награда (2 възрастова група – до 13 години) на XIV Международен конкурс за млади пианисти, Ниш, Сърбия, 31 март – 3 април, 2016.

През учебната 2014-2015 год. има следните творчески постижения:

– 2-ра награда от националния конкурс за пианисти „Шуман-Брамс”-Пловдив-ноември 2014г.

– 2-ра награда на френския конкурс „Златен ключ”- май 2015г.

От септември 2013г. е ученик в НУМТИ „Добрин Петков” – гр. Пловдив, от класа по пиано при г-жа Светлана Косева.

Започва да свири на пиано, когато е на 5години /през септември 2009г/ при Даниела Костова като посещава редовно нейната школа по пиано в Дом на народната армия – гр. Пловдив.

Таланта и постиженията на Борис са оценявани и подкрепяни:

  • Стипендиант през учебните 2017/2018г., 2018/2019г. и 2019/2020г. на „Ротари клуб Пловдив“,
  • Носител на основна стипендия по проект „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас” през учебната 2018/2019г.
  • Носител на наградата на диригента маестро Миша Дамев в категория Изкуство на Седмите годишни награди на Фондация „Енчо Керязов“/подпомагаща талантливи деца/-2018г. и носител на наградата в категория Изкуство на Осмите годишни награди на Фондация „Енчо Керязов“/подпомагаща талантливи деца/-2019г.
  • Стипендиант през учебните 2019/2020г., 2020/2021г., 2021/2022г. и 2022/2023г. на Министерство на културата,
  • Стипендиант е през учебните 2020/2021г. и 2022/2023г. на „Американска фондация за България”- „Стипендия в средното образование” в сфера „Изкуство”, конкретно пиано.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top