Образование в чужбина и езикови курсове в Европа
ТЪРСИ УНИВЕРСИТЕТ
 
ТЪРСИ ЕЗИКОВ КУРС

Работа за студентите с виза F1

Четирите варианта за студентите с виза F1 да работят легално в Щатите са:

1.       Работа в кампуса на висшето учебно заведение студентите имат право да работят в книжарницата, библиотеката, общежитието, заведението и други в кампуса на университета. Може да работят и извън кампуса, но например в лаборатория на университета. Това е единствената легална работа, която могат да започнат студентите в първи курс. За такава може да се кандидатства най-рано до 30 дена преди началото на учебната година.

Студентите имат право да работят до 20 часа седмично през семестрите и на пълен работен ден по време на ваканциите и празниците. Дори и да решиш да работиш на 2 места в кампуса, общият брой заработени часове все пак не трябва да надвишава 20.
 

2.       Работа извън кампуса на висшето учебно заведение – на такава длъжност студентите имат право да работят само след като вече са завършили първата учебна година и при условие че имат неотложна необходимост от това, например финансови затруднения или други извънредни обстоятелства. За извънредни обстоятелства се приемат световни събития, които засягат конкретна група чуждестранни студенти и заради които те страдат от тежки икономически трудности, включително, но не ограничаващи се до природни бедствия, войни и военни конфликти, национални или международни финансови кризи.

За да започнеш работа извън кампуса, трябва да се свържеш с твоя личен консултант от висшето учебно заведение, който да одобри причината, поради която кандидатстваш за назначение, и да ти препоръча позиция. Докато кандидатурата все още се обработва от Имиграционните власти на САЩ, не може да стартираш работа, затова кандидатстването трябва да започне възможно най-рано. Одобрените студенти имат право да работят до 20 часа седмично.

3.       Задължително учебно практическо обучение (CPT) – то е част от учебната програма по време на следването и е под формата на стаж или практика при работодател, който си партнира с университета. Възможно е да бъде на пълно работно време, без ограничение за работните часове на седмица. По този начин може да полагаш труд и на повече от едно място. 

За да кандидатстваш за такова практическо обучение, трябва да си поне втори курс, освен ако не си вече магистър, чиято програма на обучение изисква стажът да започне още в началото на обучението.

И в този случай трябва първо да се свържеш с личния си консултант от висшето учебно заведение, който да ти даде насоки относно процедурите по кандидатстване.
 

4.       Избираемо учебно практическо обучение (OPT) – представлява временна работа, свързана със специалността, която изучаваш. Одобрените студенти могат да получат назначение за до 1 година стаж. Ако обаче имаш натрупани повече от 12 месеца задължително учебно практическо обучение, нямаш право да се възползваш и от избираемото.

Има 2 вида избираемо учебно практическо обучение: такова, което може да бъде започнато след завършване на първата учебна година, като в този случай студентите имат право да работят до 20 часа седмично през семестрите и на пълно работно време през ваканциите; и такова, което може да бъде започнато след дипломиране, когато студентите сами решават дали да работят почасово, или на пълно работно време.

Кандидатурите отново минават през личния асистент и Имиграционните власти. Студентите имат право на общо 12 месеца избираемо учебно практическо обучение, като може да комбинират двата вида или да се възползват само от единия. От това правило има и изключения с възможност за удължаване на периода на работа с още 24 месеца (т. нар. STEM, който се отнася за развиващи се в областта на науката, инженерството, технологиите или математиката), но важат условия както за практикуващия, така и за работодателя. 

Програмата Work-Study

Програмата Work-Study, която се предлага за периода на обучение в бакалавърски и магистърски програми в САЩ, е много добър вариант за подпомагане на издръжката ти. Заплащането е стандартно за Америка и въпреки че няма да успееш да покриеш всичките си разходи само с получаваната заплата, все пак може да подпомогнеш изплащането на таксите си.

Възможностите, които предлага програмата Work-Study, включват:

  • заетост за чуждестранни студенти
  • възможност за работа на пълен или на непълен работен ден
  • възможност за работа през деня и посещаване на лекции вечер или през почивните дни
  • наемане на работа във фирми в и извън кампуса на висшето учебно заведение
  • получаване на стандартна заплата
  • програмите за работа и обучение са достъпни както за бакалаври, така и за магистри
  • практикуване на английски език в професионална среда


София
0882 544 355
Пловдив
0889 777 731
Варна
0882 555 508
Бургас
0886 777 719
Велико Търново
0882 004 833
Стара Загора
0889 532 223
Благоевград
0882 961 119МЕНЮ
Начало
За нас
Полезно
Мнения
Контакти
ПОЛЕЗНО
„Моето образование в чужбина“
Езикови курсове
Студентски и младежки програми
ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА
Стъпки при кандидатстването
Безплатни консултации
Тест за професионална ориентация
Писане на Мотивационно писмо
Стипендии и финансиране
Кандидатстване за общежитие


2022, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни