facebook Skype
Български English

Често задавани въпроси 1. Защо да уча в Германия?
 
     Германия има най-стабилната икономика в световен мащаб. Висшето образование там ви дава много възможности за бъдеща реализация. Диплома от германски университет ще ви донесе необходимото самочувствие и равен старт с всички останали кандидати при навлизането на трудовия пазар, независимо от държавата, в която сте  избрали да работите. Освен всичко останало, ще усъвършенствате чуждия език. Както знаем, за да бъде човек част от глобалното общество, му е нужен език, на който да комуникира с останалите. В Германия ще се сблъскате с една съвсем различна култура, различно мислене, ще срещнете много нови приятели.  
 
 
2. Колко ще ми струва обучението в Германия?
 
     Обучението в Германия в 15 от 16 провинции е безплатно. В повечето университети има такси, които се плащат всеки семестър и покриват различни разходи - например карта за ползване на градския транспорт, обработка на документи и други. Те варират от 50 до 250 евро и не са семестриални такси. Така че основните ви разходи ще бъдат за общежитие/квартира и храна. Не забравяйте, че може да кандидатствате за стипендия, която да покрива всички тези разходи. 
 
 
3. Какви разходи ще имам на месец?

Наем - между 200 и 800 евро на месец
Храна + джобни - около 300 евро на месец
Семестриална / Административна такса - от 50 до 500 евро на месец в зависимост от университета
 
Не забравяйте, че може да кандидатствате за стипендия, която да покрива всички тези разходи!
 
 
4. В кои градове мога да отида да уча?
 
     Може да учите в който и да е университет в Германия, независимо от града. Единствено трябва да отговаряте на условията за прием.
 
 
5. Има ли други българи, които учат в Германия?
 
     Германия е една от основните дестинации за български студенти, решили да учат в чужбина. Техният брой вече е над 8 000. Освен българите, има и други чужденци.
 
 
6. Кои са най-известните градове за обучение в Германия?
 
    Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Кьолн, Бон и др.
 
 
7. Какви изпити се държат при кандидатстване в немските университети?
 
     За специалности в областите икономика, хуманитаристика, физика, география и други не се държат приемни изпити, т.е. кандидатстването е по документи. За специалностите, при които трябва да се докажат някакви умения (например музика, спорт, архитектура, изобразително изкуство) има приемни изпити. Подробности относно формата на изпита и сроковете за кандидатстване може да получите от консултант на Cool Travel.

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ:
 
ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ:
2020, Всички права запазени. Често задавани въпроси
Политика за защита на личните данни