facebook Skype
Български English

Влади - WWU Münster, Германия

COOL TRAVEL EDUCATION QUIZ

Име: Влади
Университет: WWU Münster
Държава: Германия

1.Представи се с няколко думи:

 
Човек с всякакви интереси – от твърда музика, та до бойни изкуства, но без никаква специална насоченост. Първи завършен бакалавър – комуникации, в момента уча бизнес-информатика. Логика и връзка между двете не е нужно да намираш.

2. Защо избра да учиш в Германия?

 
Преди около 15 години баща ми имаше проект за две години в Германия, посетихме го за няколко седмици с майка ми, а на мен взеха че ми харесаха къривурстовете и особено нежният език. От малък имах интерес към всякакви чужди култури, а в Германия образованието беше (и сега вече пак е) напълно безплатно. Затова след седми клас избрах езиковата с първи език немски.

3. Кое най-много ти допада в образованието и методиката на учебния процес?

 
Особено ако се учи нещо по-техническо или медицинско, и още повече ако е в Германия – мощното натоварване. Ако не си наясно, че трябва да ти е здрава гърбината, по-добре изобщо да не се захващаш. За да вземеш някой изпит (дори и с най-ниската възможна оценка), трябва наистина да разбираш материята доста добре. Но ако успееш да завършиш такова образование, имаш обикновено достатъчно шансове на работния пазар.

4. Какви врати отваря според теб образованието придобито в чужбина?

 
Образованието вкъщи също не е лош вариант, всичко си е до отделния човек. Отдавна мина времето на разни бръшлянени лиги и тем подобни измишльотини. Много е грешно да се ръководиш от разни класации, а особено тези маркетингови, според които едва ли не всичко извън САЩ или Англия е долнопробно. (Макар че и аз гледах за Германия Zeit Campus Ranking, но все пак бях млад и зелен!) В днешно време особено университетите на запад са във всяка една страна доста сходни, така че нещата не опират до самото образование в университета Х. По-решаващо е какво точно искаш, какви способности си усвоил и при евентуално наличие на конкуренция какво те отличава от другите. А най-важен е въпросът какво се научаваш, като си самостоятелен.

5. Смяташ ли, че ще получиш необходимата академична подготовка, достатъчна за да бъдеш конкурентоспособен на трудовия пазар?
 Да се надяваме! Така или иначе университетът ти дава само базата за професионалния живот, след това продължаваш да учиш.

6. На какво те (на)учи самостоятелния живот в чужбина?

 
Самостоятелният живот те учи само и единствено на...самостоятелност! Пазаруване, бюрокрация, готвене, пране, чистене...

7. Как премина документалната част от процеса на кандидатстване за теб? Какви са твоите впечатления?

 
Четеш какво ти трябва – и действаш. На нас ни помагаха  и доста учители.

8. Смяташ ли, че посредничеството през целия процес от кандидатстването до прием в университет е полезно и необходимо?

 
Винаги можеш и сам, но с посредничество е естествено по-лесно.

9. Какво би посъветвал хората, които все още се колебаят дали да кандидатстват извън България?

 
Няма значение дали е Пакистан, Бразилия, ЮАР или Швеция – опитай и се научи сам да правиш всичко, та да те видим дали не си момиченцето/момченцето на мама и тати. :)

10. Съществуват ли варианти за финансиране на обучението на български студенти в държавата, в която учите? Възползвате ли се от някакъв тип странично финансиране? Пояснете...

 
Един от недостатъците на Германия е, че хората са големи циции, така че малко трудно е да получиш какъвто ли да е кредит. Колко ти трябва на месец – това си зависи и от града, на мен обикновено около 450 евро, без да се лишавам от нищо. Първата година бях изцяло финансиран от родителите ми, след това получавах от време на време пак някакви пари от тях и работих като касиер в едно магазинче (за такива обикновени работи имаш право на около 14 часа в седмицата), а от известно време си работя по специалността (паралелно със следването) и съм си напълно самостоятелен. Особено ако учиш нещо по-техническо, можеш лесно да си намериш такава работа – studentische Mitarbeit / Werkstudent, където съответно ограниченията за работни часове са по-малки.
 Иначе образованието си е безплатно (в Бавария от зимен семестър 2013/2014, в Долна Саксония – след още една година), така че можеш да си напълно самостоятелен, без да затъваш в кредити.


 

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ:
 
ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ:
2018, Всички права запазени. Влади - WWU Münster, Германия