Образование в чужбина и езикови курсове в Европа
ТЪРСИ УНИВЕРСИТЕТ
 
ТЪРСИ ЕЗИКОВ КУРС

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ
 
Виктория - Fontys University of Applied Sciences, Холандия
 Име: Виктория Петкова

 Университет: Fontys University of Applied Sciences

 Държава: Холандия

1. Представи се с няколко думи.

Аз съм човек, който обича предизвикателствата, не се страхува от непознатото, обичам комуникацията и общуването като цяло. Забавлението е неизмерима част от живота ми, както може би и на всички останали, с разликата, че винаги попадам в изключително комични ситуации.

2. Защо избра да учиш в Холандия?

Избрах да уча в Холандия заради самата държава, заради начините им за справяне с различните ситуации, организираността и стабилността им, заради постоянната усмивка на хората, които срещаш по улиците, а и заради възможностите за реализация в близкото бъдеще, защото ако искаш да се развиваш, ти веднага ставаш приоритетен за държавата и обществото. 

3. Кое най-много ти допада в образованието и методиката на учебния процес?

Самата система е уникална по свой собствен начин. Като за начало, начинът на записване в университета, след това системата за обучение. Като пример мога да дам това, че всеки студент има собствената парола за сайта на университета, с която има достъп до почти всичко, от което се нуждае. Всичко е изцяло автоматизирано и модернизирано. Базата на университета е изключително добра и предоставя достатъчно възможности за развитие и успех в поставените задачи.

4. Какви врати отваря според теб образованието, придобито в чужбина?

Образованието в чужбина е една много голяма и необятна възможност за човек на 18 години. Преди всичко ти се отделяш от познатата за теб среда и се хвърляш смело в непознатото, защото знаеш, че това е пътят, по който трябва да поемеш.
След като направиш тази крачка, вече всичко е по-лесно, което от своя страна отваря много пътища за теб, защото мирогледът вече е много по-различен и човек е способен да погледне на живота от друг ъгъл и да подреди по-добре своите приоритети и цели. Специално в моя университет има изключително много възможности да се развиваш още от ранните студентски години. Като пример мога да дам мини компанията, в която всеки студент взима участие през втората учебна година. Аз лично още не съм участвала, но се надявам да имам тази възможност в най-близко бъдеще. Другата много голяма врата към успеха за мен е стажът през третата година на образованието. През това време успяваш да изградиш своето професионално амплоа и отчасти бъдещите си професионални контакти.

5. Смяташ ли,  че ще получиш необходимата академична подготовка,  достатъчна да бъдеш конкурентоспособна на трудовия пазар?

Сигурна съм на 100%, че ще бъда подготвена за това, което ми предстои, защото преди всичко трябва да вярваш в себе си и да си убеден в своите възможности, но, разбира се, трудът е това, което ще предопредели мястото ти в бъдеще. Накратко казано, да - смятам, че с помощта на университета, хората, които познавам, и различните фактори в живота ми, аз ще успея да бъда конкурентноспособна и един ползотворен член на обществото.

6. На какво те учи животът в чужбина? 

Когато живееш на такова разстояние от дома, цялото ти съзнание започва да работи по различен начин, започваш да виждаш нещата от друг ъгъл. Научих се да бъда много по-отговорна, защото знам, че има хора, които разчитат на мен. Научих се да контролирам емоциите си, да готвя по-добре (колкото и смешно да звучи), да съжителствам с много хора, което за мен беше най-голямото преживяване, защото се сблъскваш с толкова различни народности и нрави, трудно е дори да обясня чувството.

7. Как премина документалната част от процеса на кандидатстване за теб? Какви са твоите впечатления? Смяташ ли, че посредничеството през целия процес от кандидатстването до приема в университета е полезно и необходимо? 

Подготовката на документите премина много гладко, защото получих много голяма подкрепа и помощ от агентите на Cool Travel в Стара Загора. Бях наясно с всичко, което трябва да направя, както и със сроковете за това. Много съм благодарна, че получих тази помощ и подкрепа от тях, защото това влияе много на увереността. Защото когато получиш подкрепа в такъв важен момент от живота си, осъзнаваш, че след време и ти ще искаш да подадеш ръка на някого в същото положение. Както съм и самата аз сега – винаги, когато имам възможност, помагам и съм готова да помогна на бъдещи студенти.

8. Съществуват ли варианти за финансиране на обучението на български студенти в държавата, в която учиш? Възползваш ли се от някакъв тип странично финансиране? Имаш ли възможност да работиш,  докато учиш?

Има няколко вида стипендии, както в повечето държави: за висок успех и постижения в дадена сфера, както и социална и за работещи студенти. Хубавото е, че имаш възможността да работиш, с което да помагаш на семейството си или даже да бъдеш независим. Дори ти плащат, за да го правиш. Естествено, не трябва да загърбваш ученето, но пък с времето се намира "златната среда".

9. Какво би посъветвала хората, които все още се колебаят дали да кандидатстват извън България?

Бих искала да кажа на всички, които са решили да кандидатстват в чуждестранен университет, че това ще бъде може би едно от най-правилните решения в живота им. Това е преживяване, което не може да се сравни с друго такова. Всичко, което ще преживеят, ще промени живота им перманентно.

София
0882 544 355
Пловдив
0889 777 731
Варна
0882 555 508
Бургас
0886 777 719
Велико Търново
0882 004 833
Стара Загора
0889 532 223
Благоевград
0882 961 119МЕНЮ
Начало
За нас
Полезно
Мнения
Контакти
ПОЛЕЗНО
„Моето образование в чужбина“
Езикови курсове
Студентски и младежки програми
ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА
Стъпки при кандидатстването
Безплатни консултации
Тест за професионална ориентация
Писане на Мотивационно писмо
Стипендии и финансиране
Кандидатстване за общежитие


2022, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни