facebook Skype
Български English

Кристина - Fachhochschule Stralsund – University of applied sciences, Германия

COOL TRAVEL EDUCATION QUIZ

Име: Кристина Стилиянова Стойчева
Университет: Fachhochschule Stralsund – University of applied sciences
Държава: Германия

1. Представи се с няколко думи:

Казвам се Кристина Стойчева. Аз съм мотивирана, комуникативна и енергична. Харесвам чуждите езици и работата с хора.

2. Защо избра да учиш вГермания?

Дванадесет години учих немски език. След това положих изпит за немска езикова диплома. Предвид времето, което съм отделила за изучаването на езика и подготовката за изпита, сметнах, че немскоговоряща държава е най-добрият избор. Избрах именно Германия, заради стандарта на живот и манталитета на жителите.

3. Кое най-много ти допада в образованието и методиката на учебния процес?

Осигурената практика.

4. Какви врати отваря според теб образованието придобито в чужбина?

 По-голямо поле за реализация, най-вече в сферата на туризма (в която желая, да се специализирам). Смятам, че това е непрестанно развиващ се отрасъл и владеенето на чужди езици е ключът към развитие усъвършенстване.

5. Смяташ ли,  че ще получиш необходимата академична подготовка,  достатъчна за да бъдеш конкурентоспособна на трудовия пазар?

Да, напълно.

6. На какво те учи самостоятелния живот в чужбина?

Самостоятелност и отговорност.

7. Как премина документалната част от процеса на кандидатстване за теб? Какви са твоите впечатления?

Нужни са постоянна комуникация с желаните университети и много свободно време. Понеже аз нямах това време, се обърнах към CoolTravel, които направиха кандидатсвтането ми възможно.

8. Смяташ ли, че посредничеството през целия процес от кандидатстването до прием в университет е полезно и необходимо?

 Както споменах в т.7, посредничеството е не само полезно, но и необходимо както за хора, които не разполагат със свободно време, така и за хора, които не смятат, че биха могли да се справят сами с ориентацията в сайтовете на желаните университети.

9. Съществуват ли варианти за финансиране на обучението на български студенти в държавата, в която учите? Възползвате ли се от някакъв тип странично финансиране?

 До момента съм запозната с два вида стипендии, които се отпускат – социална и такава по успех. За съжаление, едно от изискванията, за да получиш социална стипендия е да си немски гражданин от 5 години или да имаш роднини, които живеят в Германия от същия период (майка, баща, брат, сестра...). Стипендията за успех, обаче, е от порядъка на 400 евро месечно и изискванията се покриват сравнително лесно - постигане на определен успех и(ли) участие в различни дейности.

10. Имаш ли възможност да работиш, докато учиш?

 Града, в който уча предоставя така наречените “Nebenjobs” (допълнителна работа), подходящи за студенти, които са за по няколко часа. Минималната заплата в цялата страна е 8,5 евро на час. Аз лично работя петъците и съботите, на нощни смени, което не ми пречи да посещавам и лекции. Изкараните пари ми стигат, за да си покрия допълнителните разходи като храна, домашни потреби и джобни.

11. Какво би посъветвала хората, които все още се колебаят дали да кандидатстват извън България?

 Лично аз съм с две ръце „за“ образованието в чужбина. Навън имаш възможността, да опознаеш различни култури, обичаи и т.н. Както споменах по-рано, придобитите знания извън България също така предоставят и по-голям шанс за успешна реализация.ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ:
 
ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ:
2019, Всички права запазени. Кристина - Fachhochschule Stralsund – University of applied sciences, Германия
Политика за защита на личните данни