Образование в чужбина и езикови курсове в Европа
ТЪРСИ УНИВЕРСИТЕТ
 
ТЪРСИ ЕЗИКОВ КУРС

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ
 
Иван - Goethe Universitat - Frankfurt, Германия
COOL TRAVEL EDUCATION QUIZ

Име: Иван Тонев
Университет: Goethe Universitat - Frankfurt
Държава: Германия

1.Представи се с няколко думи.

 Аз съм (вече) млад и целеустремен студент по медицина.

2. В коя държава избра да продължиш обучението си и защо?

 Германия. Първо: Качеството и традициите в тази(както и в много други) сфера е неоспоримо и Германия като цяло предлага може би най-доброто образование, що се отнася до медицината. Освен това там има осезателно много повече шансове за реализация и по-високо заплащане на труда. Като цяло условията са много по-добри от тези в България. Второ: Германия предлага това високо качество на една много ниска цена – семестриалните такси в различните университети са между 150 и 350 евро, правейки немските университети не само едни от най-престижните, но и едни от най-евтините в сравнение с тези в Англия, САЩ и т.н.

3. По какви критерии избра университетите, в които кандидатстваше?

 Репутация, град, отзиви от студенти.

4. Трудно ли беше да се подготвиш за кандидатстване в чужбина? През какви препятствия премина и как се справи с тях?

 Благодарение на CoolTravel, всичко беше доста лесно, но известно количество стрес покрай всичките процедури на заверяване, превеждане на самите документи е неизбежно.

5. Какви врати отваря според теб образованието, придобитов чужбина?

 Врати към един доста по-обширен свят, където би ми било много по-лесно да се впиша. След едно престижно образование по медицина в Германия мога да реша да продължа кариерата си общо взето из целия свят.

6. Смяташ ли, че ще получиш необходимата академична подготовка, за да бъдеш конкурентоспособен на трудовия пазар?

 Престижът на университета е причина да влезеш в него, но не и причина да излезеш от него  : ). Точно обратното. Щом влезеш в университета, единственото, което може да ти помогне да успееш, е в човека – мотивацията и желанието да постигнеш нещо. Университетът ти отваря вратите, но ти сам трябва да минеш през тях и да свършиш тежката работа. Влизането е просто началото. Всичко зависи от теб.

7. Смяташ ли, че посредничеството през целия процес от кандидатстването до прием в университет е полезно и необходимо?

 Смятам, че така процесът преминава много по-спокойно за самия кандидат. Наистина не е ракетно инженерство да кандидатстваш в университет, но шансът да допуснеш грешка и да опропастиш кандидатстването си е много по-малък, когато до теб има човек, за когото този процес е част от ежедневието.

8. Какво би посъветвал хората, които все още се колебаят дали да кандидатстват в България или в чужбина?

 Аз лично нищо не бих ги посъветвал, защото това изцяло зависи от тях и никой не бива да им внушава идеи. Аз избрах да избягам, защото съм, признавам си, малко егоист. Не мога да се наказвам с всичките мъки, през които минават българските лекари, за да получат мизерна за времето, което са учили, и за работата, която вършат, заплата. И всичко това, защото определени хора не си вършат работата. Но пък, ако всички мислят като мен, България ще изчезне от картата.

9. Съществуват ли варианти за финансиране на обучението на български студенти в държавата, в която учиш? Възползваш ли се от някакъв тип странично финансиране и ако да, какво?

 Макар таксите да са много ниски, да, има няколко стипендии като Deutschlandstipendium, които финансират академично и публично изявени студенти със суми до 300 евро на месец. Аз лично все още не съм се възползвал от подобни стипендии, но  в бъдеще със сигурност ще опитам.

10.Доволен ли си от услугите, предоставени от Cool Travel и какво би подобрила в работата на нашите консултанти?

 Приет съм – доволен съм(ха-ха). Наистина не съжалявам, че ползвах услугите на CoolTravel и бих ги препоръчал. Единственото, което може би бих променил, е да има малко повече замесеност на кандидата в цялостните процеси. Вие се справихте чудесно, но за мое лично успокоение би било по-добре, ако повече бях замесен в процеса на кандидатстване.

София
0882 544 355
Пловдив
0889 777 731
Варна
0882 555 508
Бургас
0886 777 719
Велико Търново
0882 004 833
Стара Загора
0889 532 223
Благоевград
0882 961 119МЕНЮ
Начало
За нас
Полезно
Мнения
Контакти
ПОЛЕЗНО
„Моето образование в чужбина“
Езикови курсове
Студентски и младежки програми
ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА
Стъпки при кандидатстването
Безплатни консултации
Тест за професионална ориентация
Писане на Мотивационно писмо
Стипендии и финансиране
Кандидатстване за общежитие


2022, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни