facebook Skype
Български English

Стели - Wageningen University and Research Centre, Холандия

COOL TRAVEL EDUCATION QUIZ

Име: Стели
Университет: Wageningen University and Research Centre
Държава: Холандия


1.Представи се с няколко думи:
 Казвам се Стела и уча магистратура по специалност Molecular Life Sciences във Вагенинген, Холандия. 

2. Защо избра да учиш в Холандия?
 Преди всичко търсех университет, добър в областта на естествените науки, предоставящ възможности за трупане на реален практически опит и същевременно финансово достъпен. Последните две смятам са в сила за мнозинството холандски университети. 

3. Кое най-много ти допада в образованието и методиката на учебния процес?
 Преди всичко, силно изразената практическа насоченост на обучението. Повечето предмети интегрират успешно теория и практика (лабораторни упражнения, работа по индивидуални или групови проекти), други пък са изяло практически. Възможността за стаж в реална компания пък дава един съвсем друг вид опитност, който е особено ценен. 
Разнообразието от проекти, над които можещ да работиш по време на дипломната си работа (която е задължителна част от обучението), е голямо. 

4. Какви врати отваря според теб образованието придобито в чужбина?
 Образованието в чужбина определено обогатява и то в множество направления: чисто културно и езиково, дава възможност да разшириш светогледа си, и не на последно място може да се окаже източник на контакти и проферионални възможности.

5. Смяташ ли, че ще получиш необходимата академична подготовка, достатъчна за да бъдеш конкурентоспособен на трудовия пазар?
 Определено смятам, че академичната подготовката, която образованието в чужбина дава, заедно с личната мотивация биха били голям плюс при намирането на работа както в чужбина, така и в България.

7. Как премина документалната част от процеса на кандидатстване за теб? Какви са твоите впечатления?
 Бих казала изключително леко и безпрепятствено. В моментите на неяснота съм се обръщала с емайл към университета, като винаги съм получавала навременен и изчерпателен отговор. 

8. Какво би посъветвала хората, които все още се колебаят дали да кандидатстват извън България?
 Независимо дали ще бъде бакалавърска, маристърска или разменна програма, определено една такава стъпка открива нови хоризонти и дава опит, който може да се окаже особено полезен както навън, така и в България. 

9. Съществуват ли варианти за финансиране на обучението на български студенти в държавата, в която учиш? Възползваш ли се от някакъв тип странично финансиране?
 
 В университета, в който аз уча, няма възможност за странично финансиране, но пък за български студенти годишните такси не са особено високи (около €1700), като съществува и възможност за разсрочено плащане (на 5 вноски), което безспорно си е облекчение. 

 

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ:
 
ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ:
2018, Всички права запазени. Стели - Wageningen University and Research Centre, Холандия