facebook Skype
Български English

Габриела - Freie Universität Berlin, Германия

COOL TRAVEL EDUCATION QUIZ

Име: Габриела
Университет: Freie Universität Berlin
Държава: Германия

1. Представи се с няколко думи.

 Казвам се Габриела, на 19 години и съм от Бургас. В момента уча Кореистика в Берлин.

2. Защо избра да учиш в Германия?
 Ако трябва да съм честна, винаги съм била ЗА ученето в България. В последния момент обаче се оказа, че не мога да вляза желаната от мен специалност там. Не бях готова да правя компромиси със себе си и много бързо реших, че моето спасение ще е Германия – не съжалявам за това. 

3. Кое най-много ти допада в образованието и методиката на учебния процес?
 Това, което ми направи изключително приятно впечатление още в първите дни, прекарани в университета, бе, че не само си заобграден от хора, които наистина се интересуват от дадената специалност, но и у самите професори/доценти се вижда страст, с която преподават. Ако имаш въпрос, било то по изучавания материал или не - преподавателите са на един имейл разстояние и никога не биха те върнали. Има и много отделни проекти, които официално се ръководят от тях, но на практика студентите сами подготвят всичко, като накрая, както си му е редът, това винаги се споменава и заслугите на трудилите се биват признати.

4. Какви врати отваря според теб образованието, придобито в чужбина?
 Образователната система в чужбина е в пъти по-сложна и объркваща. Самият факт, че чужденец е успял да свикне, а по-късно да се справи с нея, като завърши успешно, трябва да е повод за възхищение. За това и предполагам хората, които се връщат и са получили образованието си в чужбина, са с предимство пред тези, получили го в България.

5. Смяташ ли, че ще получиш необходимата академична подготовка, за да бъдеш конкурентоспособен на трудовия пазар?
 Този въпрос е свързан с предходния ми отговор - именно тази объркваща и сложна образователна система е предпоставка за наистина добра учебна подготовка.

6. На какво те (на)учи самостоятелния живот в чужбина?
 Най-важното - да разчитам на себе си. А също и че българските студенти в чужбина са наистина задружни - подкрепят се и си помагат.

7. Смяташ ли, че посредничеството през целия процес от кандидатстването до прием в университет е полезно и необходимо?
 Полезно - да, все пак фирмите са експерти в посредничеството и се очаква да си разбират от работата, тоест компетентни лица да се погрижат за кандидатурата ти. Необходимо - не винаги, ако човек има свободното време, добри езикови познания за кореспонденция с университетите и увереността, че ще успее да се справи.

8. Какво би посъветвал хората, които все още се колебаят дали да кандидатстват извън България?
 Помислете много добре дали сте готови за това да сте далеч от семейство и приятели. Никак не е лесно да се чуваш с близките си само по скайп. Също така добре проучете градовете, където ще кандидатствате - за да не се окажете разочаровани от това, което сте избрали.

9. Съществуват ли варианти за финансиране на обучението на български студенти в държавата, в която учиш? Възползваш ли се от някакъв тип странично финансиране и ако да, какво?
 Единственото финансиране, от което се възползвам, е това от родителите ми. Чувала съм само за BaföG, който доколкото ми е известно, е за немски граждани, но има някакви изключения, в които влизат и българите.

 

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ:
 
ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ:
2020, Всички права запазени. Габриела - Freie Universität Berlin, Германия
Политика за защита на личните данни