Образование в чужбина и езикови курсове в Европа
ТЪРСИ УНИВЕРСИТЕТ
 
ТЪРСИ ЕЗИКОВ КУРС

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ
 
Професии на бъдещето
 
Всеки ученик, на когото му предстои да завърши средното си образование, е изправен пред въпроса: "А сега накъде?" Обикновено родителите са на мнение, че децата им трябва да изберат "професия с бъдеще". Но кои са актуалните професии с бъдеще и от кои скоро светът няма да има нужда? Предлагаме ви информация от последните проучвания, за да ви насочим в този важен за вас избор.

 
1. Здравеопазване
 
Професиите в сферата на здравеопазването ще си останат все така актуални, както са били и до момента. Ще се появяват обаче много нови области. Ще бъдат необходими по-голям брой тесни специалисти - например оптометристи, грижещи се за очите и зрението, ерготерапевти, ветеринари, медици, аудиолози, стоматологични хигиенисти, физиотерапевти, сонографни диагностици. Хомеопатите, предлагащи опции за природосъобразно лечение на основата на естествени продукти ще бъдат все по-търсени. Очаква се оздравителните методи да бъдат индивидуални за всеки пациент и да не се лекуват симптоми, както в момента - ориентацията ще бъде към цялостно възстановяване на страдащия организъм - по-бавен, но по-успешен процес.
 
Очакват се 4 миниона нови работни позиции за сектора на здравеопазването до 2018 г.
 
 
2. Информационни технологии
 
С огромна скорост продължават да се развиват и да се множат професиите в областта на информационните технологии.
 
Виртуални интегратори, експерти по виртуална сигурност, архитекти на данни, специалисти, разработващи изкуствен интелект и виртуални реалности - това ще се търси в бъдеще в сферата на компютърните технологии.

 
3. Алтернативна енергия
 
Все още бензинът и газта са номер 1, когато става въпрос за енергийни източници, но в близко бъдеще вятърната, водородната, геотермалната и слънчевата енергии ще създадат десетки нови професии - от механици до учени, инженери и дори специалисти по маркетинг и продажби, тъй като тези енергии стават все по-масови.
 
 
4. Международно право
 
Поради все по-глобализиращите се бизнес и търговия, работодателите ще търсят специалисти в областта на международното право, данъчните кодекси, условията на труд, регламентите за околната среда, а дори и работната етика.
 
 
5. Създатели на съдържание (Content writers)
 
Необходимостта от блогъри, автори на нюзлетъри, електронни статии, технически документи, постове, специални доклади също нараства ежедневно. 
 
 
6. Маркетинг
 
Поради бързото изчерпване на всяка новопоявила се маркетингова стратегия, се поддържа нуждата от отворени, иновативни в мисленето си, креативни личности, които да обогатяват тази сфера. Медия ремиксър е една от професиите на бъдещето в областта на маркетинга - това е човек, който "ще съчетава музика, видео, снимки и анимирана реалност, за да създава продукти за най-различни дейности - от маркетингови кампании до сватбени забавления".
 
 
7. Инженерни науки 
 
До 2022 г. се прогнозира нарастване с 10-30% на необходимостта от биоинженери, селскостопански, морски, оперативни, ядрени, минно-геоложки и строителни инженери, а също така и на университетските преподаватели по инженерни науки!
 
 
Макар за всяка от тези науки да се изисква сериозна подготовка, за да се превърне човек в специалист, според проучванията една от изчезващите професии е тази на учителите - вероятно защото технологиите ще изместят и тях. Също слабо ще бъде търсенето на историци и археолози.
 

 
Източници:
www.computerworld.com 
www.standartnews.com
www.econ.bg

София
0882 544 355
Пловдив
0889 777 731
Варна
0882 555 508
Бургас
0886 777 719
Велико Търново
0882 004 833
Стара Загора
0889 532 223
Благоевград
0882 961 119МЕНЮ
Начало
За нас
Полезно
Мнения
Контакти
ПОЛЕЗНО
„Моето образование в чужбина“
Езикови курсове
Студентски и младежки програми
ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА
Стъпки при кандидатстването
Безплатни консултации
Тест за професионална ориентация
Писане на Мотивационно писмо
Стипендии и финансиране
Кандидатстване за общежитие


2022, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни