Образование в чужбина и езикови курсове в Европа
ТЪРСИ УНИВЕРСИТЕТ
 
ТЪРСИ ЕЗИКОВ КУРС

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

ЕЗИКОВИ КУРСОВЕ
 
Американският университет: кариерен успех по света и у нас

Едно от водещите висши учебни заведения в целия регион, Американският университет в България (АУБ) за девета поредна може да се похвали с челни позиции в рейтинговата система на Министерство на образованието: неговите възпитаници са сред най-добре реализиралите се в страната, а много от тях правят сериозна кариера и зад граница. За 2019 г. АУБ заема първо място  в професионалните направления „Бизнес администрация“, „Журналистика и масови комуникации“, и „Политически науки“ и второ в „Компютърни науки“ и „Икономика“. 

Широко поле за избор и изява: liberal arts

 

Уникалната образователна система “liberal arts” в АУБ поставя студентите в центъра на събитията и дава безброй възможности за развитие и постигане на успехи. С водещи преподаватели от цял свят, малки класове, практически ориентирана учебна програма и разнообразие от специалности и подспециалности, в университета студентите имат свободата да създадат собствена учебна програма и да развиват талантите и интересите си. След завършване те получават международна диплома, акредитирана както в САЩ, така и в България и ЕС. Основните специалности в АУБ са „Бизнес администрация“, „Европеистика“, „Журналистика и масови комуникации“, „Икономика“, „Информационни системи“, „История и цивилизации“, „Компютърни науки“, „Литература“, „Математика“, „Политически науки и международни отношения“, „Психология“, “Физика“, както и интердисциплинарно обучение по индивидуална програма. 

 

Общност, изпълнена с живот

 

Животът в АУБ никога не е скучен. На кампуса на университета живеят, учат и създават приятелства талантливи и целеустремени хора, идващи от повече от 40 държави от целия свят. Студентите могат да избират между повече от 30 студентски клуба и да посещават събития и конференции с международни гост-лектори. Кампусът на университета предлага съоръжения на световно ниво, включително една от най-големите англоезични библиотеки в региона, фитнес център, Mac lab и мултимедийно студио. 

Благоевград предлага множество ресторанти, кафенета и клубове, както и архитектурно-исторически квартал и разнообразни възможности за разходка сред природата. Столицата София е само на час път с кола, Гърция, Сърбия и Северна Македония са съвсем наблизо, а до повечето европейски столици се достига с кратък и директен полет от летище София.

 

Засилен интерес: ранно кандидатстване и стипендии

В последните години интересът към АУБ както на български, така и на чуждестранни кандидат-студенти расте. Университетът отговаря на това с високи изисквания от една страна, но и с повече възможности за кандидатстване и финансова  подкрепа от друга. За есенния семестър например се предлагат две възможности за прием: ранен и редовен. До 1 март 2020 г. е срокът за кандидатстване по ранния прием, като предимството на по-ранния избор е в по-големите възможности за финансова подкрепа от различен характер. Всяка година АУБ предоставя над 4 млн. щ.д. за стипендии и финансово подпомагане на най-добрите студенти. Така през есента на 2019 г. близо 100% от всички първокурсници получиха финансова подкрепа. АУБ разполага и с фонд за стипендии „Анна Чапрашикова”, който подпомага възпитаници на АУБ да продължат образованието си в магистърски или докторски програми в 20 от най-добрите  университети в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др. Наскоро бе учредена стипендията Rising Impactors. Тя е пълна стипендия за целия курс на обучение в АУБ и е първата по рода си у нас за кандидат-студенти, осъществили социални проекти с въздействие върху общностите, в които живеят. Срокът за подаване на документи също е 1 март. 

 

Блестяща реализация

99,8% от завършилите АУБ биват наети на работа непосредствено след дипломирането или продължават образованието си в по-висока академична степен. След като завършат АУБ, студентите стават част от сплотена международна общност на възпитаници на университета, която променя региона и света към по-добро. Завършилите АУБ  продължават обучението си в престижни университети като Harvard, MIT и London School of Economics, работят в компании като Google, BBC и Unicef и създават собствени успешни бизнеси.

 

Качествено образование без компромис по време на COVID-19 

 АУБ разполага с ефективна уеб-базирана система за управление на обучението и високотехнологично оборудване и бе изцяло подготвен да посрещне предизвикателствата, създадени от глобалната пандемия. Университетът организира учебната година, така че да осигури възможно най-комфортна и безопасна среда за студенти, преподаватели и служители. АУБ предложи следните възможности на своите студенти:

 

·       Хибридно обучение, при което на ротационен принцип част от студентите участват на живо в лекциите, а останалите участват виртуално 

·       Онлайн обучение за студенти, които предпочитат да ограничат контактите си и да останат в родните си държави. От тази възможност се възползваха 230 студенти, които избраха да бъдат изцяло онлайн през есенния семестър

·       Възможност за настаняване извън общежитията, за да се осигури комфортна физическа дистанция на тези, които избраха да останат в кампуса. 

 

Преди началото на академичната година АУБ въведе палитра от мерки, които са препоръчвани от Световната здравна организация и Министерство на здравеопазването на България. Сред тях са:

·       Сградите са оборудвани са със специални устройства, които пречистват въздуха. 

·       Във всички обществени по-големи сгради на университета бяха поставени устройства за измерване на температурата. 

·       Изисква се носенето на маски в публични пространства – както от служители, така и от студенти и преподаватели. 

·       Класните стаи се почистват и дезинфекцират основно след всеки клас.  

·       Разработени са протоколи за публични събития, в които се планира участие на повече от 11 души.

 

Всички членове на общността следват предписанията и полагат усилия да предпазят себе си, общността на АУБ и Благоевград. 

 
София
0882 544 355
Пловдив
0889 777 731
Варна
0882 555 508
Бургас
0886 777 719
Велико Търново
0882 004 833
Стара Загора
0889 532 223
Благоевград
0882 961 119МЕНЮ
Начало
За нас
Полезно
Мнения
Контакти
ПОЛЕЗНО
„Моето образование в чужбина“
Езикови курсове
Студентски и младежки програми
ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА
Стъпки при кандидатстването
Безплатни консултации
Тест за професионална ориентация
Писане на Мотивационно писмо
Стипендии и финансиране
Кандидатстване за общежитие


2022, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни