Едно от водещите висши учебни заведения в целия регион, Американският университет в България (АУБ) за девета поредна може да се похвали с челни позиции в рейтинговата система на Министерство на образованието: неговите възпитаници са сред най-добре реализиралите се в страната, а много от тях правят сериозна кариера и зад граница. За 2019 г. АУБ заема първо място  в професионалните направления „Бизнес администрация“, „Журналистика и масови комуникации“, и „Политически науки“ и второ в „Компютърни науки“ и „Икономика“. 

Широко поле за избор и изява: liberal arts

Уникалната образователна система “liberal arts” в АУБ поставя студентите в центъра на събитията и дава безброй възможности за развитие и постигане на успехи. С водещи преподаватели от цял свят, малки класове, практически ориентирана учебна програма и разнообразие от специалности и подспециалности, в университета студентите имат свободата да създадат собствена учебна програма и да развиват талантите и интересите си. След завършване те получават международна диплома, акредитирана както в САЩ, така и в България и ЕС. Основните специалности в АУБ са „Бизнес администрация“, „Европеистика“, „Журналистика и масови комуникации“, „Икономика“, „Информационни системи“, „История и цивилизации“, „Компютърни науки“, „Литература“, „Математика“, „Политически науки и международни отношения“, „Психология“, “Физика“, както и интердисциплинарно обучение по индивидуална програма. 

Общност, изпълнена с живот

Животът в АУБ никога не е скучен. На кампуса на университета живеят, учат и създават приятелства талантливи и целеустремени хора, идващи от повече от 40 държави от целия свят. Студентите могат да избират между повече от 30 студентски клуба и да посещават събития и конференции с международни гост-лектори. Кампусът на университета предлага съоръжения на световно ниво, включително една от най-големите англоезични библиотеки в региона, фитнес център, Mac lab и мултимедийно студио. 

Благоевград предлага множество ресторанти, кафенета и клубове, както и архитектурно-исторически квартал и разнообразни възможности за разходка сред природата. Столицата София е само на час път с кола, Гърция, Сърбия и Северна Македония са съвсем наблизо, а до повечето европейски столици се достига с кратък и директен полет от летище София.

Засилен интерес: ранно кандидатстване и стипендии

В последните години интересът към АУБ както на български, така и на чуждестранни кандидат-студенти расте. Университетът отговаря на това с високи изисквания от една страна, но и с повече възможности за кандидатстване и финансова  подкрепа от друга. За есенния семестър например се предлагат две възможности за прием: ранен и редовен. До 1 март 2020 г. е срокът за кандидатстване по ранния прием, като предимството на по-ранния избор е в по-големите възможности за финансова подкрепа от различен характер. Всяка година АУБ предоставя над 4 млн. щ.д. за стипендии и финансово подпомагане на най-добрите студенти. Така през есента на 2019 г. близо 100% от всички първокурсници получиха финансова подкрепа. АУБ разполага и с фонд за стипендии „Анна Чапрашикова”, който подпомага възпитаници на АУБ да продължат образованието си в магистърски или докторски програми в 20 от най-добрите  университети в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др. Наскоро бе учредена стипендията Rising Impactors. Тя е пълна стипендия за целия курс на обучение в АУБ и е първата по рода си у нас за кандидат-студенти, осъществили социални проекти с въздействие върху общностите, в които живеят. Срокът за подаване на документи също е 1 март. 

Блестяща реализация

99,8% от завършилите АУБ биват наети на работа непосредствено след дипломирането или продължават образованието си в по-висока академична степен. След като завършат АУБ, студентите стават част от сплотена международна общност на възпитаници на университета, която променя региона и света към по-добро. Завършилите АУБ  продължават обучението си в престижни университети като Harvard, MIT и London School of Economics, работят в компании като Google, BBC и Unicef и създават собствени успешни бизнеси.

Качествено образование без компромис по време на COVID-19 

 АУБ разполага с ефективна уеб-базирана система за управление на обучението и високотехнологично оборудване и бе изцяло подготвен да посрещне предизвикателствата, създадени от глобалната пандемия. Университетът организира учебната година, така че да осигури възможно най-комфортна и безопасна среда за студенти, преподаватели и служители. АУБ предложи следните възможности на своите студенти:

·       Хибридно обучение, при което на ротационен принцип част от студентите участват на живо в лекциите, а останалите участват виртуално 

·       Онлайн обучение за студенти, които предпочитат да ограничат контактите си и да останат в родните си държави. От тази възможност се възползваха 230 студенти, които избраха да бъдат изцяло онлайн през есенния семестър

·       Възможност за настаняване извън общежитията, за да се осигури комфортна физическа дистанция на тези, които избраха да останат в кампуса. 

Преди началото на академичната година АУБ въведе палитра от мерки, които са препоръчвани от Световната здравна организация и Министерство на здравеопазването на България. Сред тях са:

·       Сградите са оборудвани са със специални устройства, които пречистват въздуха. 

·       Във всички обществени по-големи сгради на университета бяха поставени устройства за измерване на температурата. 

·       Изисква се носенето на маски в публични пространства – както от служители, така и от студенти и преподаватели. 

·       Класните стаи се почистват и дезинфекцират основно след всеки клас.  

·       Разработени са протоколи за публични събития, в които се планира участие на повече от 11 души.

Всички членове на общността следват предписанията и полагат усилия да предпазят себе си, общността на АУБ и Благоевград. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top